Редица дрехи и чанти от Китай, както и килими и обувки от Турция може да поскъпнат заради новите правила за внос, които вече са в сила. С промени в Закона за митниците беше въведено правилото, че при внос на определени рискови за приходите в държавната хазна стоки, ако обявените за тях цени са по-ниски от “справедливите цени, валидни за тях в ЕС”, митничарите ще изискват обезпечение.


Обезпечението трябва да гарантира плащането на дължимите мита и ДДС, изчислени върху “справедливите цени за тези стоки”.

Със заповед на министъра на финансите Владислав Горанов вече са определени рисковите за хазната стоки. Това са общо 21 групи стоки от редица страни извън ЕС. Сред тях са например дрехи от Китай, Турция и Бангладеш, както и трикотажни и плетени облекла от Виетнам и други облекла от Сърбия и Индия. Обувки от Китай, Турция, Виетнам и Индонезия също са включени в рисковите стоки.

При внос на такива стоки митничарите ще сравняват обявените за тях цени със “справедливите цени” за страните от ЕС, които се предоставят на администрацията чрез системата “ТЕЗЕЙ” (“THESEUS”) на Съвместния изследователски център на Европейската комисия. Ако цените на вноса са по-ниски от “справедливите”, фирмите ще трябва да дадат обезпечение и след това да докажат, че наистина са договорили обявените от тях по-ниски цени.

Много търговци обаче ще предпочетат да избегнат затрудненията с даване на обезпечение и доказване цената на вноса и просто ще обявят по-високи цени.

Търговците, които действително са договорили по-ниски цени при вноса, ще могат да докажат това на митничарите, но това ще им коства време и пари, които също имат своята цена. Сериозен проблем за бизнеса е и, че фирмите нямат достъп до данните от системата “ТЕЗЕЙ”. Така наречените “справедливи цени” са достъпно само за администрацията. Всичко това ще се отрази на цената на внасяните стоки.

Сред рисковите за държавната хазна стоки са включени и ръчни чанти, включително тези за през рамо или без дръжки от Китай. Както и пътни чанти, тоалетни чантички, раници, чанти за спортни артикули, куфарчета за документи, ученически чанти, папки и др. подобни от Китай. Килимите от Турция също са сред рисковите стоки.

Гледат под лупа пеещите играчки

Затягат контрола върху цветята и карантията

В списъка на рисковите за държавната хазна стоки са включени цветята и цветните пъпки за букети и украса, внасяни от Турция и Кения. Много стоки влизат в графата на рисковите продукти чрез включените в списъка “други изделия от пластмаси” от Китай. Такива са например кофички за разсад, както и редица домакински принадлежности.

В групата на рисковите стоки са добавени черва, пикочни мехури и стомаси на животни от Нова Зеландия, независимо дали са пресни, охладени, замразени, осолени или в саламура. Вероятно те се използват за производство на колбаси.

Като рискови стоки са посочени и китайски играчки с двигател и преносими интерактивни електронни образователни устройства за деца.