Първите хора, които ще взимат втора пенсия от универсален пенсионен фонд (УПФ), ще бъдат ощетени от държавата. Това заявиха експерти от частните фондове пред „Труд”.


Причината за това, е че хората които първи ще вземат втора пенсия, ще получат с около 20% по-ниска пенсия от Държавното обществено осигуряване.

Този коефициент беше въведен още през 2002 г. с идеята да компенсира разликата между това, че хората, родени преди 1960 г., не са осигурени в УПФ и ще взимат само една пенсия, а родените след началото на 1960 г. ще взимат и втора пенсия.

Тази схема обаче ще ощети първите, които ще взимат пари от универсален пенсионен фонд, заявиха експертите. В момента осигурителната вноска за пенсия е 19,8%. От тях 5% отиват в УПФ, а 14,8% във фонд „Пенсии” на НОИ.

Но тези 14,8% осигуряват само 60% от средствата за плащане на пенсии. Останалите 40% се осигуряват от държавата чрез трансфер от бюджета.

Освен това първите пенсии от УПФ ще бъдат отпуснати през 2021 г. на жени, родени през 1960 г.

Но те ща се се осигурявали в УПФ само близо 20 години, а не през целия си трудов стаж от 36 г. А законодателството предвижда държавната им пенсия да бъде намалена, сякаш през целия им стаж част от осигуровките са влизали в частен фонд.