Ръстът на цените на жилищата в България почти е спрял в края на миналата година, а в София цените дори намаляват за първи път от второто тримесечие на 2021 г.

На национално ниво те са нараснали през четвъртото тримесечие на м. г. само с 0,4% спрямо предходните три месеца, най-слабото покачване от второто тримесечие на 2021 г., сочат данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани в петък.

На годишна база цените на жилищата все още растат двуцифрено, но темпът на покачване се забавя спрямо достигнатите 14-годишни върхове през второто и третото тримесечие. В края на годината отчетеното поскъпване е с 13,4%, което е под нивото от 15,6 на сто през третото тримесечие и с 14,6 на сто през второто тримесечие. 

Разбивката за шестте най-големи града у нас обаче показва по-разнородна картина – в столицата цените намаляват на тримесечна база и забавят годишния си растеж, а в Пловдив остават почти непроменени спрямо третото тримесечие и също забавят ръста си на годишна база.

Във Варна цените на жилищата растат почти три пъти по-бавно спрямо третото тримесечие и отчитат идентично покачване на годишна база като през предходните три месеца, а в Бургас ускоряват ръста си както на тримесечна, така и на годишна база, също както и в Стара Загора. В Русе цените на жилищата се връщат към растеж през четвъртото спрямо третото тримесечие, но забавят покачването си за година, пише investor.bg.

София е единственият голям град у нас, в който цените на жилищата отбелязват спад на тримесечна база с 2,5%, главно заради поевтиняването на новите жилища с 5,3 на сто. При сравнение със същия период на миналата година цените в столицата все още растат с 14 на сто, но темпът на покачването им се забавя значително спрямо ръста от 18,6% през третото тримесечие и 17,3% през второто.

В Пловдив цените на жилищата на практика са спрели ръста си с минимално покачване от 0,2% спрямо третото тримесечие. Годишното увеличение на цените в града също се забавя до 9% спрямо 12,1 на сто през предходното тримесечие.

Сходна е картината във Варна, където жилищата са поскъпнали с 2,1% за едно тримесечие, но тенденцията е за успокояване на цените след тримесечния ръст със 7 на сто през третото тримесечие. На годишна база морската столица отчита идентично повишение на жилищните цени като между юли и септември – с 12,8%.

Това е в контраст с другия голям морски град – Бургас, където цените са ускорили покачването си в края на миналата година благодарение на продължаващото поскъпване на старите жилища. На тримесечна база жилищата в града са поскъпнали с 4,7% при 1,4 на сто тримесечие по-рано, а спрямо същия период на миналата година отчитат покачване с 14,5% при 12,3 на сто тримесечие по-рано.

В Русе цените на жилищата са се върнали към тримесечен растеж с 1,8% след спада със 7,6 на сто предходното тримесечие, също заради повишаването на цените на старите жилища, докато новото строителство в крайдунавския град поевтинява за второ поредно тримесечие.

На годишна база жилищата в Русе поскъпват по-бавно в сравнение с третото тримесечие (11,2%), ограничени от чувствителното забавяне на ръста на цените на новото строителство.

Обратна е тенденцията в Стара Загора, където новите жилища са поскъпнали рязко в края на миналата година, както на тримесечна, така и на годишна база, тласкайки нагоре и общият индекс на жилищните цени в града. Само за едно тримесечие цените на новите жилища са нараснали с 9,5% при значително по-умерен ръст или дори спадове през предходните тримесечия.

Така общо цените на жилищата в Стара Загора са нараснали с 6,2 на сто на тримесечна база. При сравнение с четвъртото тримесечие на 2021 г. новото строителство в града е поскъпнало с цели 20,9%, с което общият индекс е нараснал с 15,3% на годишна база при 11,1 на сто през предходното тримесечие. 

Тенденцията за успокояване на цените в повечето големи градове у нас е в унисон с предпазливостта на купувачите на фона на очакваното повишаване на лихвите по ипотечните кредити и несигурността за икономиката.

Резкият ръст на цените на жилищата през второто и третото тримесечие на 2022 г., когато той последователно достигна 14-годишен връх на годишна база, вероятно също се е превърнал в спирачка за потенциални купувачи.

Данни на Агенцията по вписванията показаха спад на сделките с имоти в повечето големи градове у нас през третото и четвъртото тримесечие на миналата година. Тенденцията намира потвърждение и в данните на НСИ, който от известно време публикува показатели за продажбите на жилища според броя и стойността на продажбите на национално и регионално ниво.

На национално ниво продажбите от гледна точка на броя им са намалели с 23,5% на годишна база в края на миналата година главно заради спадналия интерес към старото строителство.

В София продажбите отчитат спад от 20,1% на годишна база, а в Пловдив той достига 26,1 на сто. В останалите четири най-големи града у нас продажбите на жилища също са поели рязко надолу през четвъртото тримесечие – Варна (-19,9%), Бургас (-21,4%), Русе (-33,6%) и Стара Загора (-40,9%).

Данните на НСИ се отнасят за новопостроени и съществуващи жилища, закупени от домакинствата и не включват продажби в курортните комплекси.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук