Икономиката ни няма да издържи второ затваряне, редица предприятия съкратиха служителите си и намалиха обема на работа. При повторна национална карантина те няма как да се съвземат. Това заяви председателят на Българската стопанска камара (БСК) Радосвет Радев.

По думите му най-засегнатите от пандемията сектори у нас са туризмът, транспортът, ресторантьорството и културата. Националната статистика сочи, че компаниите от всички браншове отчитат спад в оборотите си с 30 на сто, при половината няма промяна спрямо лятото, а 17 % дори са регистрирали ръст на своите приходи.

Радев отбеляза, че повишаване на оборота се наблюдава най-често в секторите, свързани с бита ни - като доставките по домовете.

Относно бюджет 2021 г. той поясни, че БСК не е съгласна с разчетите за следващата година. Председателят на камарата бе категоричен, че бюджетът е социален, но в него не е предвидено нищо за бизнеса.

Радев коментира и Националния план за възстановяване и устойчивост, представен вчера от вицепремиера Томислав Дончев. Според него сумата от 29 млн. евро за инвестиции е респектираща, но в нея са включени два бюджета – еврофондовете и парите от Европейския съюз за справяне с последиците от COVID-19.