8757,70 евро на месец – това е основната заплата на един член на Европейския парламент. Отделно от това, за всеки ден, в който представителите ни присъстват в пленарна зала или в комисиите, получават още по 320 евро, изчислява bTV.

Всеки евродепутат има и бюджет за офис разходи – 4513 евро на месец за телефони, помещения и компютърна техника, например.

Европарламентът покрива 2/3 от медицинските разходи на членовете си. 

Освен това им се полага и допълнителна пенсия от 3,5% от заплатата за всяка година като депутати. 

При сегашното ниво на заплатите, депутат, който изкара целия си мандат, след навършване на 63 години ще получава около 1500 евро всеки месец към основната си пенсия. 

И последно –евроизбраниците имат възможност и за разходи за сътрудници за близо 25 000 евро.

От заплатата (8757 евро) и дневните (320 евро на ден) депутатът в Европарламента може да си докара над 10 000 евро на месец чист доход. С подписа му се разпределят още около 30 000 евро месечно – пари за офиси и за сътрудници.

„От една страна става въпрос за сътрудници, които са в Брюксел базирани. Като за тях се предоставя общ бюджет в рамките на… актуалните данни са между 19 и 20 000 евро. Всеки член на парламента получава плащане, мисля около 80 000 евро на година, които целят да обезпечат офис в държавата, в която е избран. Скандали различни, относно как се изразходват тези средства вече е имало и то не свързани с България, а с други държави-членки. Да бъдат назначавани лели, стринки, зетове, има”,
каза Христо Христев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!