На последното си заседание за тази година правителството одобри доклад на министъра на транспорта Росен Желязков във връзка с доставката на самолет за изпълнение на полети със специално предназначение по чл. 646, ал. 2 от Закона за гражданското въздухоплаване.


Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Със същото решение беше одобрен и проект на договор като основа за водене на преговори за доставката.

Правителството одобри също допълнителни разходи по бюджета на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията за 2019 г. в размер до 55 000 000 лева.

Средствата ще бъдат разходвани за нуждите на Авиоотряд 28 за доставка на самолет за изпълнение на полети със специално предназначение и за изграждане на хангар за съхранение и техническо обслужване на въздухоплавателното средство.

Припомняме, че решението за покупката на нов правителствен самолет дойде след поредица аварийни ситуации с „Фалкон“-а.

Последната възникна през ноември при отказ на навигационната система, заради който се наложи машината да бъде приземена на „ръчно“ управление.

На борда беше и премиерът Бойко Борисов. След този случай самолетът беше спрян от движение, а шефът на Авиоотряд 28, ген. Тодор Коджейков апелира за закупуване на нов.