Купувачите търсят големи жилища с повече помещения, като целта е едно от тях да стане кабинет. Държат на просторни тераси, а наличието на двор е голямо предимство, пише в анализ на компания за недвижими имоти, пише "Труд".

Предпочитани са жилищата, които са част от затворени комплекси.

В София се запазва тенденцията от края на миналата година да купуват не само големи, но и завършени имоти.

Централните и южните райони са сред най-желаните. Най-голям е интересът към тристайни апартаменти с цена в диапазона от 160 хил. до 180 хил. евро, които вървят заедно с гараж или паркомясто. Има сделки и с двустайни обзаведени апартаменти с площ от поне 55 кв.м на цени около 110–120 хил. евро, при които също има вариант за паркиране.

Сделките с имоти в София на 13-годишен връх

В Пловдив купувачите се насочват към двустайни на цена в диапазона от 45 хил. до 65 хил. евро за апартаменти „на зелено“ и от 60 хил. до 75 хил. евро за готови жилища. Сделки с тристайни апартаменти стават на цени от около 70 хил. до 90 хил. евро „на зелено“, а за завършени - от 80 хил. до 120 хил. евро. Най-предпочитани райони в Пловдив са централните и южните квартали.

Активното финансиране от банките при покупката на жилища и рекордно ниските лихви по ипотечните кредити са сред причините за големия брой сделки с имоти, пише в анализа на компанията. Липсата на инвестиционна алтернатива за българите и желанието да спасят спестяванията си от покачващата се инфлация също са част от причините за повечето сделки, посочват експертите.

Неочаквана новина за цените на имотите в София

Увеличава се делът на купувачите, разчитащи на банков кредит. Вече близо 60% от купувачите взимат финансиране от банка, за да осигурят необходимите пари за сделката. Това е очаквано развитие на пазара на фона на продължаващата тенденция при банките за все по-ниски и атрактивни лихви, пише в анализа.

Активността на инвеститорите също се засилва. В София те търсят предимно парцели с потенциал за построяване на сгради с разгъната застроена площ (РЗП) от 1500 до 5000 кв.м. Предприемачите са склони, както да платят в брой цялата сума за парцела, така и да го придобият като дадат на собственика имоти в бъдещата сграда.