Руският петролен гигант "Роснефт" е добивал по 5,07 млн. барела на ден петролен еквивалент през първото полугодие на тази година. Това представлява спад от 0,7 на сто, показват данните на компанията. Понижението се дължи на поетите от Русия ангажименти за намаляване на добива на петрол с останалите страни от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), пише Инвестор.

В своя отчет за дейността през първите месеци на 2018 година компанията посочва, че се подготвя разработването на нови находища на петрол.

По отношение на добива на природен газ през второто тримесечие на 2018 година компанията намалява добива с 2,4% спрямо първото тримесечие до 16,46 млрд. куб. метра. Причината за този спад са планови ремонти и сезонни фактори, става ясно от отчета.

За полугодието добивът на газ е 33,3 млрд. куб. метра, което представлява спад от 2,5% спрямо същия период на 2017 година.

От компанията отчитат и успешната работа по реализацията на находището "Зохр" край Египет. Добивът започна в края на 2017 година и вече са въведени в експлоатация шест сондажа, чрез които дневният добив на газ достига до 31,5 млн. куб. метра. Делът на "Роснефт" от този добив е в рамките на около 5,9 млн. куб. метра.

"Роснефт" добива и петрол, и природен газ, но "Газпром" държи монопол върху износа на синьо гориво от Русия. През годините компанията се опитва да промени това положение, включително и предлагайки съвместна работа с "Газпром" на пазарите, на които газовият гигант няма сериозно присъствие.

"Роснефт" ще публикува и финансовите си отчети за първото полугодие на 7 август.