През тази година Турция започва строителството на АЕЦ „Аккую“, то трябва да приключи до 2023 г., съобщи министърът на енергетиката и природните ресурси Берат Албайрак, който вчера инспектира площадката, предаде БГНЕС. 
Намерението е първият реактор да бъде пуснат в експлоатация тогава, когато страната ще отбележи 100-годишнината от обявяването на републиката, посочи министърът, а в Туитър написа, че Турция е на път да осъществи атомната си мечта от 60 г. насам. 

Проектът включва 4 енергоблока с обща мощност 4 800 мегавата, стойността му е над 22 млрд.долара, средствата са от руски инвеститори. Той е съвместен с участието на Росатом и е един от най-големите енергийни проекти между Русия и Турция. 

Теренът, отреден за централата, се намира в провинция Мерсин на южното крайбрежие на Турция на Средиземно море. 

Заради кризата в руско-турските отношения проектът беше спрян, а междувременно руската страна бе вложила 3 млрд.долара. Междуправителственото споразумение за изграждането на АЕЦ „Аккую“ в близост до пристанището Мерсин бе подписано на 12 май 2010 г., но действието му бе поставено под въпрос след сваления от турската военна авиация руски бомбардировач в края на ноември 2015 г. 

От 2011 г. Турция има готов проект и за АЕЦ в северната си част, в провинция Къркларели /Лозенград/ до градчето Инеада, на няколко километра от българската територия. Районът е природен парк с лонгозни гори и се намира в пряко съседство с устието на Резовската река, а по нея минава черноморската граница между България и Турция. 

Граждански протести на местните жители в Инеада, които се препитават с туризъм и риболов, успяха да блокират старта на строителството и изгониха инвеститорите. Тревогите им бяха свързани с риска от екологична катастрофа на брега на Черно море и в Странджа планина. Същите опасения имат и българските еколози, но не е ясно дали държавниците ни са поставяли проблема пред турските. Известни са отделни принципни възражения на България срещу този проект. 

През ноември 2015 г. евродепутатът Андрей Ковачев зададе въпрос на ЕК и на турския посланик в Белгия, който го препрати на турското енергийно министерство. То отговори, че няма официално решение дали третата АЕЦ ще се строи именно на този терен, но проучванията продължават по критериите на Международната агенция по атомна енергия. 

След като за пръв път през 2011 г. проектът за АЕЦ „Инеада“ бе огласен публично в Турция, а общественото обсъждане насрочено за края на октомври 2012 г. и претърпяло пълно фиаско под натиска на местните граждани, Анкара замълча по темата. Няма яснота дали тя е изоставена завинаги или екоспокойствието е само временно.