В „J.P. Morgan“ вече разполагат с дата за следващата финансова криза и знаят колко лоша ще е тя. Банката направи страшната си прогноза в доклад още миналата година.

Според банковата институция, десетилетие след фалита на четвъртата по големина банка в света „Lehman Brothers“ и колапса на пазарите, стратезите на „J.P. Morgan“ вече са успели да изчислят времето и тежестта на следващата финансова криза.


Кристалина Георгиева предупреди за опасност, която ще изяде 700 милиарда долара

Използваният нов модел се базира на продължителността на икономическата експанзия, потенциалната продължителност на следващата рецесия, степента на задлъжнялост, цените на активите и нивото на дерегулация.

Прогнозата е, че следващата финансова криза ще порази САЩ през 2020 г. със спад на икономиката от около 20%.

Rеutеrѕ: Това е тpeвoжният cигнaл зa cвeтoвнa иĸoнoмичecĸa ĸaтacтpoфa пpeз 2020 г

Цените на газта и петрола ще паднат с 35%, индустриалните метали ще поевтинеят с 29%.

Цената на застраховката на дълга на развиващите се страни – т. нар. лихвен суап, ще скочи средно с 2,79 процентни пункта. Стойността на активите им ще падне с 48%, а валутите им ще поевтинеят с 14,4%.

Преминаването от активно към пасивно управление на активи, намалява способността на пазара да предотвратява и да се възстановява от сътресения.

Кристалина Георгиева обеща в голямо интервю да „поправи покрива, преди да удари бурята“

В същото време, според „J.P. Morgan“, изглежда, че политиците нямат необходимото парично и фискално пространство, за да извадят икономиките от следващата рецесия.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ