Попълнете търсена ключова дума или фраза

Сдружение „Маринела“ ще осъществи международен проект за интеграция чрез спорт на младежи със специални потребности

https://blitz.bg/ikonomika/sdruzhenie-marinela-shche-osshchestvi-mezhdunaroden-proekt-za-integratsiya-chrez-sport-na-mladezhi-ss-spetsialni-potrebnosti_news539421.html Blitz.bg София, България 28 Авг. 2017, 11:21 991 прочита 0 коментара

Сдружение „Маринела“ е неправителствена организация, създадена с цел да даде равен старт на всички деца, както и да им предостави възможности да се развиват в по-добра посока. Чрез организираните от Сдружението събития, които са вдъхновени от желанието да подпомогне здравеопазването, опазването на природата, поощтряването на талантливите деца и тези в неравностойно положение, то стимулира мотивацията в децата да търсят изява. Важен приоритет в дейността му е да разработва и реализира ефективни практики, с цел стимулиране интереса на деца и младежи със специални потребности към системни и последователни занимания чрез различни спортни дисциплини и категории изкуство.

Водено от желанието да реализира поставените си цели, в началото на годината Сдружение „Маринела“ инициира международен проект, насочен към младите хора със специални потребности, с партньорството на Средно специално училище за деца с увреден слух „Професор д-р „Дечо Денев“ – София, турската неправителствена организация ESKAD и италианската Asociazione Luce. След оценка на проектните предложения, през месец юли 2017 г. Сдружение „Маринела“ получи одобрение за финансиране на проекта 2017-2-BG01-KA105-036561 „Равен старт и интеграция чрез спорт“ по Програма „Еразъм+” 2014-2020, Ключова дейност 1 „Мобилност“, сектор „Младеж“.

Изборът на българския партньор бе продиктуван от множеството съвместни инициативи, осъществени между Сдружение „Маринела“ и средно специално училище „Професор д-р „Дечо Денев“ – София. През последната година различни ученици участваха в организираната от хотел „Маринела“, съвместно със Сдружението, инициатива „Чети с нас“, имаха възможност да се докоснат до изобразителното изкуство чрез рисунки в японската градина на ресторант „UMAMI“ в хотел „Маринела“, както и да получат спортни екипи. Сдружение „Маринела“ подкрепи и тринадесета национална научно-практическа конференция за рехабилитация на деца с увреден слух „Ти чуваш“, провела се на 31-ви март 2017 г. в Националния исторически музей. Турският и италианският партньор се присъединиха към идеята на проекта, поради сходния си профил и цели в своята дейност, както и богатия им опит в социални проекти, финансиран по европейски програми.

Съвмесното сътрудничество и изпълнението на този проект ще предостави възможност на младежи със специални потребности от България, Турция и Италия да вземат участие в 9-дневен младежки обмен „Равен старт и интеграция чрез спорт“, който ще се реализира в Италия, град Генуа, в периода 4-12 ноември 2017 г. Общият брой на участниците в младежкия обмен ще бъде 60 младежи - 28 от България, 15 от Италия и 17 от Турция. Участниците ще бъдат на възраст от 15 до 25 години, като ще се даде шанс и на завършилите училище младежи да се включат в обмена.

Всеки ден, по график, в продължение на седем дни, участниците ще бъдат запознавани на теория и практика за развитието на спорта в Европа. Под игрова форма младите хора ще пресъздават различни старинни спортове от своите страни, ще влизат в съпътстващите ги образи, ще извършват дейности по подготовката на информационна брошура, която ще съдържа описание на популярни и характерни за трите партньорски държави теми на спортна тематика, както и резултатите от проектните дейности. Постепенно ще се подготви и финалната проява, която ще се реализира последния ден - ще се сформират международни отбори за различни видове спорт и ще направят мини блиц турнир. Той няма да има състезателен характер, но ще бъде мотивация как младежите да се обединят и да се забавляват чрез спорт. По този начин младежите ще се запознаят с характерните особености на спорта в Италия, ще играят игри предназначени за тях, ще придобият нови знания за културното наследство на държавата домакин и ще учат италиански език.

Чрез неформално обучение проектът ще сплоти младите хора около идеята, че те са различни, но целта е една – да се интегрират чрез спорт и да им се даде възможност за самочуствие и добро здраве чрез спортни дейности, като се популяризира здравословния начин на живот. Проектът ще даде възможност на младите хора да натрупат опит в общуването с различни култури. Темите ще отразят общата загриженост към проблемите на младите хора, здравословния начин на живот и социализирането на хората, ще насърчат чувството за европейско гражданство у младежите и ще им помогнат да разберат своята роля като част от настояща и бъдеща Европа. Организирането на дейности от такъв мащаб ще доведе до натрупване на опит за реализиране на подобни проекти в бъдеще и превръщането им в традиция.


 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам