Няма да има поскъпване на тока и парното. Това каза председателят на Комисията по енергетика в НС Валентин Николов във връзка с твърденията на председателят на КЕВР Иван Иванов, че ако бъдат задоволени исканията на енергийните дружества – цената на тока и парното ще се увеличи с над 50%.

Валентин Николов заяви, че КЕВР балансира интересите и успява да удовлетвори както инвестиционните интереси на дружествата, така и да не могат те да влияят върху рязкото повишаване на цената на потребителите.

„През 2015 ние направихме реформа, така че с Фонда за енергийна сигурност да компенсираме разликите. Предвиждам, че след някоя друга година задължения към обществото няма да вече да има, цената ще бъде конкурентна. Като задоволим енергийно бедните, така че да не почувстват проблем, ще изкарваме постепенно на свободния пазар и домакинствата“, обясни председателят на енергийната комисия, цитиран от Фокус.

Валентин Николов допълни, че цената на парното зависи от цената на газа, подписан между „Булгаргаз“ и „Газпроекспорт“. На подпазара цената на каза е много по-ниска, каза още той и допълни, че като развием родната газова борса ще можем да използваме облекченията и ценови моменти, когато подпазара е по-нисък от дългосрочните договори, а следствие от механизма ще бъдат и ниските цени на парното.