Концернът трепери за бъдещето на атомните си централи в Германия, чието изключване предстои. Ето защо RWE стъпва на чуждия пазар, но в застрашена от земетресения област, пише онлайн-изданието на "Франкфуртер Рундшау".
Екозащитници характеризират планираната атомна централа като едно от най-опасните начинания, които в момента се предприемат в Европа. "RWE играе на руска рулетка със здравето и сигурността на милиони европейци", критикува Хефа Шюкинг от екологичната организация Ургевалд. През 1977 година силно земетресение разтърси непосредственото обкръжение на предвидената атомна централа.

Посткомунистическото правителство в началото на 90-те години спря започналия десет години по-рано строеж главно поради големите сеизмични рискове. "Технически несигурен и икономически неизгоден" - такава беше оценката на българския кабинет след предупреждения на учени. Новото правителство обаче съживи проекта Белене и дори потърси финансова помощ от германски банки. В края на 2007 г. ЕС сигнализира на новоприетата в общността страна готовност за финансови гаранции по повод оспорвания проект. Още през 2009 година, с помощта на RWE, ще започне изграждането на нов тип руски реактор, който ще бъде конструиран от Атомстройекспорт. Участват също германо-френските Арева и Сименс.

Рисковете

Екозащитници предупреждават, че експлоатацията и контролът на атомната централа от страна на българските власти ще означават риск за RWE. " В България няма изградена култура за сигурност, а енергийният сектор е проникнат от мафията - предупреждава Ян Хаферкамп - експерт на Грийнпийс за Източна Европа.
В подобна корумпирана система не е възможно да се реализират висококачествени стандарти за сигурност", казва той.

Освен това строежът на Белене вероятно ще натовари сериозно бюджета на България и може да отклони енергийната политика на страната в погрешна посока. България се ползва със славата на най-големият разхитител на електроенергия в рамките на ЕС. Страната харчи близо осем пъти повече електроенергия в сравнение със средното за ЕС ниво, сочат данните на Ургевалд. Инвестициите в нова атомна централа, вместо в обновяеми енергии биха могли да засилят тази тенденция допълнително.

Изводите

Корумпирани структури, недостиг на квалифицирани кадри, липса на култура за сигурност - всичко това би могло да донесе на есенския концерн RWE не само финансови рискове, но и сериозни щети на имиджа. /ДВ