Домашните компоти и сладка ще ни излязат по-скъпо тази година. Цените на почти всички плодове са по-високи спрямо миналата година, показват данните на Държавната комисия за стокови борси и тържища, пише "Труд".

Най-голяма е разликата в цената на кайсиите. Миналата година на едро те са се продавали по 1,50 лв. за килограм, а през тази килото стига 2,50 лева. Така, ако решите да си направите компоти или сладко от кайсии, бурканът ще ви излезе с 20 стотинки повече от миналата година. Все пак тази година не е рекордьор по скъпотия - най-високи са били цените на кайсиите по това време през 2018 г. - 2,64 лева за килограм.

Същата е ситуацията и с прасковите. Миналата година на едро е можело да се купят по 1,22 лева за кг, но сега не падат под 1,42 лева за килограм, което е най-високата цена от 2004 година насам.

Повече ще ни струват консервите от сини сливи - цената им на едро е 95 стотинки за килограм, което с 13 стотинки повече от миналата година по това време. Най-скъпо плодът се продавал през 2009 г. - 1,10 лева за кг. На сметка обаче ни излиза компотът от череши, защото тази година плодът е с по-ниска цена от миналата. Домакините, решили да затворят буркани, са купили плода на едро по 2,40 лева за кг, докато миналата година е трябвало да платят по 3,20 лева за кг. Най-висока е била цената на черешите през 2016 година - 3,50 лева за кг.

И ябълките, и ягодите също са поскъпнали спрямо година по-рано. При първите цената е по-висока с над 80 стотинки за килограм, а при ягодите е с 50 стотинки отгоре.

Ако решите да заложите на консервите от магазина, трябва да знаете, че само половината от вложените в тях плодове са родно производство. Преработените през 2019 г. пресни плодове са с 16,6% повече от предходната година, показват данни на земеделското министерство. С най-голям дял са тези, доставени от български производители - 45%, следват доставките от ЕС - 17%, и внос от трети страни - 31%.