Намаляването на ДДС за ресторантите е изключително добра мярка. Този данък определя голяма част от бюджета на едно заведение”. Това заяви в ефира на Нова телевизия шеф Иван Манчев.

„Ние работим с огромен марж, в който тези пари трябва да бъдат насочени към персонала и други неща. Ние бяхме ощетени страшно много от пандемията. Ние всъщност сме най-ощетеният отрасъл в момента и ресурс няма от никъде”, добави Манчев.

Според него ходът с намаляване на ставката за ресторантите е трябвало да бъде направен по-рано.

„В туризма хотелиерите бяха с 9%, а само ресторантите бяха с 20%. А ние заедно правим един голям продукт”, посочи още кулинарят.

Той смята, че мярката 60/40 не е сработила. „Трябваше да изплатим всички заплати и осигуровки. Ние обаче нямаме един лев приход. За да кандидатстваме за 60/40, трябваше да сме платили всички данъци, да сме пуснали годишна данъчната декларация и чак тогава да го направим.

Това не сработи”, заключи Манчев.