До 20 декември работна група към Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще проучва цените на енергийната борса. Това каза председателят на КЕВР доц. Иван Иванов пред журналисти във връзка с изпратеното от АИКБ писмо до премиера заради по техните думи 350% увеличение на тока за индустрията, предаде „Фокус“.

„КЕВР няма пряко отношение към функционирането на Българската независима енергийна борса. Нормално на борсата цените се определят от търсенето и предлагането - принцип, който е общовалиден за всяка една енергийна борса в Европа и света“, заяви той. По думите му отговорностите на Комисията са свързани с това да проучва дали няма обосновано предположение за нарушение във функционирането на борсата и злоупотреби.

„По този повод още преди 2 месеца беше създадена работна група, която извършва предварително проучване. Срокът е 20 декември, но искам да отбележа, че продължава кореспонденцията между Комисията и ръководството на борсата и ние изискваме допълнителни сведения и информация, която трябва да даде пълната картина на борсата, функционирането, включително и в дните, в които има такива резки изменения в цените на ел. енергия“, заяви доц. Иванов.

Той добави, че след като се запознае с изготвения анализ и доклад КЕВР ще приеме решение дали да продължи с разследване или да продължи процедурата. „Предполагам, че това ще стане ясно през януари“, уточни председателят на енергийния регулатор.