Анонсите на правителството са добри и няма причина да не ги подкрепим. Няма как да не подкрепим намеренията за повече прозрачност, конкурентност, балансиране на цените. Не ни притеснява конкуренцията. Ако новият играч спазва пазарните правила, както беше обявено, е добре дошъл.


Това каза в сутрешния блок на bTV изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев по повод намерението на кабинета да изгради 100 държавни бензиностанции.

И в момента на пазара има цялата гама цени. Още един играч, който се цели в по-ниската пазарна ниша, е добре дошъл. И фирмите с по-високи цени, и фирмите с по-ниски цени в момента имат своите клиенти. В известен смисъл анонсът на държавата обаче противоречи на Комисията за защита на конкуренцията, която обяви, че на пазара на горивата няма пазар, заяви Делчев.

Факт е, че това е скъп бизнес и заявката за изграждане на над 100 държавни бензиностанции е скъпо начинание. Нормалният процес за изграждане на една бензиностанция отнема поне година. За една година 100 бензиностанции ми се струва много оптимистично, но да видим, посочи той.

Има вериги, които инвестират повече, имат по-голям терен, повече колонки, повече персонал и се целят в по-високата ниша. Други търсят по-икономичните услуги и персонал, съответно могат да си позволят по-ниски цени.

Съвсем нормално е цялата ценова ножица, която се вижда на пазара, да работи. Търговията с горива се регулира от пазара, няма фиксирани цени. Това, че някой продава на високи цени, означава, че има кой да купува този продукт. Има скъпи магазини за храни, има евтини магазини за храни, има евтини ресторанти, има и скъпи ресторанти - само в сектора на горивата искаме да има само ниски цени.

Защо? Ако някой може да продава на високи цени, нека да продава, каза още Андрей Делчев.