Скок в цената на застраховката "Гражданска отговорност" разтревожи шофьорите. Застрахователи обясняват, че това се дължи на инфлацията в страната, а шофьорите все по-често плащат на вноски задължителната полица.  

Застраховката е задължителна за сключване от всички собственици и ползватели на МПС, но тяхно право на избор е при кой застраховател да сключат своята полица.

"Сегашните ценови равнища не трябва да се разглеждат като поскъпване, а по-скоро като връщане към нормалните стойности на задължителната полица в годините преди пандемията, тъй като през последните години се наблюдаваше занижена цена на задължителната полица", каза брокерът Петър Антонов.

Факторите, които определят цената на застраховката, са видът, начинът на ползване и година на производство на автомобила, обемът и мощността на двигателя, възрастта и стажа на собственика.  

"Средната цена в момента за леките автомобили е между 270 до 280 лева при повечето застрахователни компании", обясни брокерът.

По време на пандемията се отчита спад при купуването на автомобили, намаляване на пътно-транспортните произшествия, по-нисък риск при този вид автомобилна полица, това води и до корекция на цената в низходяща посока, каза експертът.  

Андрей е шофьор от дълги години. Казва, че няма проблем с цените на Гражданската отговорност и винаги следи кога тя изтича.  

"Плащам по 70 лева на разсрочено плащане 4 вноски, за моя бюджет е добре", коментира той.  

От бранша смятат, че нагласите на потребителите следват икономическите условия в страната, както и ситуацията на пазара.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук