Пазарът на какаово зърно е в паника, както никога в историята досега, обявиха български производители и технолози. Те очакват цената му да поскъпне космическите 3 пъти още следващия месец и така ще се наложи използването на имитиращи продукти, пише Сейф нюз бг.

Странното е, че случващото се с шоколада е свързано с ожесточена поява на болести по какаовите растения. Дори се препоръчва растения и дървета да бъдат ваксинирани. Звучи познато и доста подозрително:

Последицата е липсата на суровини за производството на шоколад, тъй като какаовите плантации в Африка капят от вредители и болести. Близо половината шоколад в света се произвежда от какаовите зърна, които раждат дървета от западноафриканските страни Гана и Кот д’Ивоар.

Те обаче са нападнати от вирус, пренасян от листни въшки, както и гъбички. Оказва се, че хич не са за пренебрегване, тъй като могат да унищожат половината от засегнатите растения, твърдят учени.

Светът е на изчерпване на запасите си от шоколад заради болестта CSSVD

Болестта, която се разпространява изключително бързо и заплашва да застраши съществуването на какаовите дървета. CSSVD се причинява от вирусът CSSV (Cacao swollen shoot virus) от семейството Caulimoviridae.

Бенито Чен-Шарпентие, професор по математика в Тексаския университет и автор на изследването за какаовия вирус обяви:

“Вирусът е реална заплаха за световните доставки на шоколад. Пестицидите не помагат в борбата с листните въшки, така че фермерите трябва сами да предотвратят разпространението на вируса, като отрежат засегнатите клони. Въпреки това Гана е загубила повече от 254 милиона какаови дървета през последните години”.

Има възможност за борба с вируса с ваксини, но те са много скъпи. Ето защо той и колегите му от няколко университета в САЩ и Гана са разработили нова стратегия – те използват математически данни, за да определят на какво разстояние трябва да бъдат ваксинираните дървета, за да предотвратят разпространението на вируса.

Екипът създаде два различни вида модели, които позволяват създаването на защитен слой между ваксинирани и неваксинирани дървета. Ваксината вероятно ще е под формата на вещество, което ще се пръска по листата на дърветата. Другата напаст по какаото е черната плевелна болест, която се причинява от различни видове гъби от родовете Phytophthora и Moniliophthora. Тя засяга шушулките на растението.

КАКВО СЕ СЛУЧВА В БЪЛГАРИЯ?

Георгиос Виндзилеос, изпълнителен директор на една от фирмите у нас, чиято основна дейност е производство на шоколадови и захарни изделия обяви:

“Преди година по това време цените на какаовото зърно бяха от порядъка на 2100-2500 паунда за тон на Лондонската борса, където се търгува какаото, а преди 2 седмици стигнахме до 10 500 паунда. Тоест вече говорим за увеличение от 500%, което не може да се оправдае само с лоша реколта или с увеличение на потреблението”, посочи той и уточни, че заради огромния скок в цените, вероятно може да се говори и за спекула.

Така вместо индустриален шоколад, вече използват имитиращи шоколада продукти. Те са двойно по-евтини и в тях вместо какаово масло и какаова маса има палмова или кокосова мазнина.

“Абсолютно вече виждаме по-засилен интерес на клиентите за имитиращи шоколада продукти. Доста клиенти не само в България, но в Европа и в САЩ вече гледат и тази опция. Става все по-актуална темата. А някои клиенти вече са преминали към работа с имитиращи продукти”, уточни Виндзилеос.

От ресторантите и сладкарниците също са в тревога какво ще се случи:

“Очаква се в началото на юни с около 40% да поскъпне шоколадът, вследствие на поскъпването на какаовото масло, какаовата маса и какаото като цяло. Ако сега килограм е 20 лв., масовият натурален шоколад ще стане около 40 лв.”. Международните производители на шоколад, които имат затворен цикъл – гледат плантации, откъдето идват суровините и правят шоколадите, вдигат цените с поне 40% заради проблемната реколта, съобщиха представители на бранша.

АЛТЕРНАТИВЕН ИМИТИРАЩ ШОКОЛАД

 “Имитиращия шоколад не се прави с какаово масло и какаова маса и затова всъщност не е шоколад. Цената є е 8 лв. за кг сега, вероятно и тя обаче ще бъде увеличена и ще стигне в порядъка на 20 лв., тоест ще е на цената на шоколада сега. От 20 лв. за килограм какаовото масло в момента вече се продава за 60 лв“, обявиха специалисти.