„90% от количествата електроенергия на свободния пазар се продават от ТЕЦ "Марица-изток 2" и АЕЦ "Козлодуй" при непрозрачни условия, непредлагащи открита и честна конкуренция“. Това каза в сутрешния блок на БНТ председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. 

„За нас това е нагло манипулиране на пазара и спекулативно повишаване на цените“, добави той. 

„Направихме две срещи в Министерството на енергетиката, но там като че ли не могат да разберат каква им е задачата – открита и честна конкуренция на пазарите на едро на електроенергия в полза на крайните потребители. При нас нито е открита, нито е честна конкуренцията и въобще не е в полза на крайния потребител. Увеличението на цените на свободния пазар няма никаква икономическа основа. За нас не остава друг начин да привлечем вниманието върху проблема с един голям запомнящ се протест“, подчерта Велев.

По думите на енергийния експерт проф. Атанас Тасев в момента има излишък на електроенергия у нас. 

„Ние все още нямаме напълно либерализиран пазар по една проста причина – нашата енергетика е дебалансирана. Рисковете от дебалансите се поемат от търговците. Има парцелиране на пазара и обединения, за да се минимизира рискът. Не е изключено да се стигне и до картел“, заяви проф. Тасев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!