По различни оценки работещите бедни у нас са между 600 000 и 800 000. Това са хора, които не могат да се издържат с парите, които получават, каза в сутрешния блока на bTV социалният министър Бисер Петков.

Той припомни обаче, че заплатите непрекъснато растат, а заложената минимална заплата за догодина е 610 лева. Подкрепа ще има и за хората с увреждания.

Продължава да има неравенство в доходите - тежко е в Северозапада, докато в София например, където има инвестиции, доходите растат.

Той цитира изследване, според което България е рекордьор по ръст на минималната работна заплата. "Проблемът е обаче, че тръгваме от много ниско ниво", каза Петков.

"Досега 124 000 хора с увреждания са преминали индивидуална оценка. 9500 са заявили потребност от лична помощ, 8500 са получили направление. Хората, които имат право на това, са 80 000. В момента 24 000 ползват личен и социален асистент, те имат право да получат лична помощ и по новия закон, ако подадат молба.

За да няма двойно финансиране, този, който получава добавка за лична помощ - в момента около 100 лева трябва да реши - дали да се лиши от тези 100 лева, за да има личен асистент. Хората сами могат да избират кой да им е личен асистент - както хора от роднинския кръг, така и други, които се занимават професионално с това.

Възможно е да бъдат и работещи пенсионери", уточни Петков.

Срокът да се наемат на работа хора с увреждания изтича на 13 август и съветът на социалния министър е работодателите да се възползват максимално от това.

"С около 25% са нараснали помощите за отопление на бедни, разшири се и достъпът до тези помощи", каза още Петков.

"Нарастването на цената на електроенергията, както и нарастването на пенсиите са отчетени при определянето на сумата", уточни социалният министър.