Новата формула, по която НОИ ще изчислява пенсиите, по никакъв начин няма да ощети бъдещите пенсионери. Това каза социалният министър Бисер Петков след срещата в Министерски съвет с премиера Бойко Борисов, НОИ и двата синдиката.

„Волята на премиера е да не се допуска ощетяване на нито едно лице, така че с експертите ще продължим разговора как да се изпълни това поръчение”, допълни Петков, цитиран от bTV.

Социалният министър обясни, че промяната в правилата ще бъде благоприятна за повече от 60% от бъдещите пенсионери. За част от тях ще бъде неутрална, а за около 30% ще се изрази в намаление на пенсията спрямо предишната формула, което е в рамките на до 5%.

„Тези изчисления са на база официални данни, които са в Регистъра на осигурените лица”, уточни Бисер Петков.

По думите му целта на реформата е да се обвърже по-тясно размерът на пенсията с осигурителния принос, както и да се ограничат възможностите за злоупотреби с осигурителни документи, на базата на които се изчисляват пенсиите.

„Това беше консенсусно подкрепена реформа. Подчертавам, че тук става дума не за отпуснати пенсии, които ще продължават да се изплащат в размера, в който са отпуснати, а говорим за бъдещи пенсии и за ефекта от една промяна, която беше приета през 2014 г. и влезе в сила в началото на тази година”, обясни още социалният министър.