Брокерът на недвижими имоти от Пловдив Мирослав Язов изказа своята прогноза в своя видео канал в Youtube за това какъв ще е пазарът на недвижими имоти в страната през 2024 година.

Финансови Перспективи: В момента, средната лихва по ипотечните кредити стабилно се задържа на 2.8%. Дори една банка изпъква с промоционална лихва от 2.18%, като подчертава възможността за по-ниските разходи за жилищно кредитиране. Средносрочните прогнози на банкерите показват потенциално предстоящо повишение на средната лихва с 0.5%, както и по-стриктната оценка на платежоспособността на клиентите.

Важно е да се отбележи, че клиенти с високи доходи продължават да бъдат в предимство при одобрението на ипотечни кредити. Наблюдава се сериозно забавяне в темпа на растеж на цените. Вече не се очакват двуцифрени темпове. По-скоро ръстът на цените ще е между 2% и 4%.

Екологични Тенденции: В предстоящите години, енергийната трансформация в сектора на строителството се превръща в задължителна част от бранша, а не просто в модерна тенденция. Вече не е изненада, че от 2030 г., новите сгради ще трябва задължително да се представят с нулеви въглеродни емисии. Това несъмнено ще оказва влияние върху цената на строителството, като инвеститорите и купувачите се адаптират към новите стандарти за устойчивост. От друга страна сериозно ще се повиши качеството на крайния продукт и потребителите ще се радват на изключителни сгради за обитаване.

Професионална Екологична Инфраструктура: Сградите, разглеждани като "зелени", вече не са само изключителен лукс, ами стандарт, особено за купувачите, родени след 1995 г., които активно подкрепят каузата за опазване на планетата. Изисквания, като инсталация на термопомпи, централно отопление, подготовка за SMART къщи и соларни панели, вече не се считат за допълнителни "екстри", а се очакват като минимални стандарти за всяко жилище. Водните съоръжения в сградите също се превръщат във важен фактор за намаляване на въглеродните емисии, като допълнителен елемент за устойчивост.

Енергийни Сертификати: Има много нови изисквания към новото строителство. Много нови норми влизат в сила. Така например, от 2030 г. сградите трябва да бъдат въглеродно неутрални. Новите изисквания ще повишат качеството на сградите, услугите. Цените на новите сгради няма как да останат същите, защото новите изисквания ще струват повече“, обяснява Язов.

Сертифицирането на сгради като енергийно ефективни става ключова практика. Сега съществуват три вида сертификати, които удостоверяват енергийната ефективност на сградите. Някои банки предоставят преференциални лихви за ипотечни кредити, ако имотът притежава такъв сертификат. В бъдеще, това може дори да се превърне в стандартна практика, където липсата на енергиен сертификат може да доведе до отказ за кредит.

Всички тези фактори подчертават не просто модерните тенденции в строителството, а по-скоро неотложната необходимост от промяна в стандартите и практиките в индустрията. Такива иновации не само подобряват ежедневния комфорт на обитателите, но и имат дългосрочни ползи за околната среда и устойчивостта на градските среди.

Търговия с Имоти: В текущия момент, продавачите не изразяват активно желание за продажба на своите имоти, особено тези, закупени с инвестиционна цел за бъдеща препродажба. Въпреки това, заявленията за възбрани в Агенцията по Вписванията са нараснали с 50%. Този бърз нарастващ тренд подчертава промяната в динамиката на пазара, където се появяват първите признаци на потенциален натиск и предизвикателства за хора, които се изправят пред затруднения при изплащането на ипотечни кредити.

С появата на увеличен брой заявления за възбрани, налице е нарастващ интерес и тревога за финансовата устойчивост на някои продавачи. Изглежда, че има продавачи, които са надценили своите възможности и сега срещат трудности в управлението на задълженията си по ипотечни кредити. Този обрат в динамиката на пазара може да създаде нова динамика и възможности за купувачите, готови да предприемат действия в подходящия момент.

Растящо Влияние на Споделените Офиси: Flex офисите, познати също като споделени офиси, стават все по-голям фактор в бизнеса. Всеки бизнес център се очаква да предостави подобни работни пространства, като ги прави важен елемент за бъдещата работна среда и възможност за нови инвестиции в сектора на административните недвижими имоти. Очаква се новите ползватели на офиси да очакват преживяване "като вкъщи", тоест новите офиси ще се превърнат все повече в място за забавление и срещи, отколкото просто място за работа.

Въздействие на Цените на Строителните Материали и Труда: Въпреки задържането на цените на строителните материали на стабилни нива, предизвикателства възникват от нарастващите разходи за труда. Очаква се този фактор да повлияе на крайната цена на новостроящите се сгради, което може да засегне достъпността на жилищата за потребителите.

Продължаващо Търсене на Жилища и Урбанизация: Стабилният ръст в търсенето на жилища допълнително се подчертава от нарастващите нива на урбанизация, като се очаква броят на градските жители да нарасне от текущите 60% на 70% до 2030 г. Този процес създава нови възможности и предизвикателства за развитието на градските среди.

Влияние на Инфлацията върху Пазара на Имоти: На макроикономическо ниво, инфлацията оказва значително влияние върху пазара на имоти, превъзхождайки дори влиянието на лихвите. Развитията в икономическата политика и стратегии за контрол на инфлацията имат потенциал да променят динамиката на имотния пазар.

Данъчни Промени и Инвестиции: Широко обсъжданата тема за възможно увеличение на данъците довежда до предположение, че методологията за тяхното оценяване ще претърпи съществени промени. Според исторически данни, последният път когато това се случило беше през 2009 г. Променянето на методологията на всяки 15 години става фокусна точка, подчертавайки възможността за нови данъчни оценки и, съответно, увеличение на данъците и таксите за прехвърляне. Този аспект на дебата за данъчните промени предлага изглед върху еволюцията на данъчната политика и влиянието й върху имотния пазар.

Международни Инвестиции и България като Целева Дестинация: България продължава да се явява като високорискова дестинация в очите на институционалните инвеститори. Въпреки това, влизането в Шенген и Еврозоната може да промени динамиката и да привлече нови играчи, особено в пазара на недвижими имоти с цел buy-to-rent на цели сгради.

Визия за Бъдещето: В заключение, бъдещето на пазара на недвижими имоти в България се формира от иновации, устойчивост и реакция на глобалните тенденции. Секторът продължава да предоставя възможности за разнообразие и растеж, като един от ключовите стълбове на икономиката на страната

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук