През последната година наблюдаваме рязък скок на хранителните продукти у нас. Дори в хипермаркетите промоциите вече не са толкова по джоба ни, пише Флагман бг

Ако до вчера 10 броя яйца струваха малко над 2 лева, в момента най-евтината цена е двойно по-висока – над 4 лв. Ръст има почти във всеки един продукт и услуга у нас. Как обаче стоят нещата в чужбина? 

Сравнение в един най-големите и посещавани хипермаркети – Кауфланд в град Дюселдорф.

Оказа се, че и там цените са доста по-високи в сравнение с преди година. Въпреки това обаче те са по-поносими за джоба на немеца, тъй като стандартът в Германия е много по-висок от нашия.

Средната заплата там през 2023 г. е 4093 евро, докато в България тя е около 1800 лв. (данни на НСИ за третото тримесечие на 2022 г.) 

В немския Кауфланд тази седмица може да се намерят 10 бр. яйца на промоция за 2 евро. В наш обект те са за 4,25 лв.

„Продуктът на миналата година“ – олиото, чиято цена драстично скочи в началото на годината и заради промоции се стигна до огромни опашки пред същия хипермаркет, дори и до бой и сблъсъци, е на 2,69 евро в Германия. Тук е 3,55 лв. 

Опаковани мини домати 250 гр тук струват 3,29 лв. В немския Кауфланд са на промоция на цена от 0,49 евро. Бананите също са по-скъпи в България.

Тази седмица екзотичният плод е на промоция в хипермаркета и струва 2,98 лв. В Германия цената не е намалена и струва само 1,29 евро. Краставиците също са на промоция там – за 1,09 евро, като редовната им цена е 1,29 евро.

У нас същият сорт е 3,99 лв. на промоция, иначе са с 1 лв. по-скъпи. Цената на и месото у нас излиза по-скъпо, при това - с драстична разлика.

Вижте и останалите цени:

В ГЕРМАНИЯ: 

  

В БЪЛГАРИЯ:  

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук