Сделките с имоти в Пловдив през второто тримесечие са 4175 и бележат ръст от 29% спрямо периода януари - март, противно на апокалиптичните прогнози за пазара на недвижимо имущество. Точно с 935 по-малко са били покупко-продажбите, вписани в Агенция по вписванията в Пловдив, през първото тримесечие на 2023 година. 

Спад обаче все пак се наблюдава и той е на база сделките, сключени през същия период на 2022 година. За месеците април, май и юни миналата година са реализирани 5079 покупко-продажби на имоти в Пловдив или с 904 по-малко, отколкото през тази година, съобщава trafficnews.bg. 

Причина за отлива на годишна база не просто не е банково кредитиране, а точно обратното. Всяка трета продажба в Пловдив е била с ипотека, сочат данните за второто тримесечие на 2023 година. Общо учредените ипотеки са 1328, от които 219 са законните ипотеки, а 1109 договорните. Статистиката показва още, че нетният брой на сделките, в които имота е заложен срещу банков заем, е най-висок спрямо началото на 2022 година.

Или казано по-просто - има рекорден бум на ипотеките в Пловдив, въпреки намаляването на броя сключени сделки спрямо миналата година. Това означава, че все по-малко хора купуват с лични средства. Тенденцията идва на фона на непрекъснатите предупреждения за покачване на лихвите, което обаче очевидно не отказва хората от тегленето на нови големи ипотечни кредити. 

Прави впечатление, че заличените ипотеки значително намаляват, като за тримесечие са едва 629, докато през 2022 година на тримесечие са били заличавани средно между 800-830 кредити. 

Данните за второто тримесечие на годината нареждат Пловдив на второ място по брой сделки с имоти, като първенец е София град с реализирани 8615 покупко-продажби, от които повече от половината - 4628 са с ипотека. С банкови кредити купуват имоти и във Варна, където реализираните сделки са 3792, я от тях 1213 със заем. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук