След като през миналата седмица поевтиня значително в началото на тази румънската лея падна до ново историческо дъно спрямо еврото, съобщава money.bg

Според данните на централната банка на северната ни съседка в понеделник валутата се е търгувала за 4,7729 леи за евро или с 0,13% по-евтино в сравнение с петък, когато се задържа на ниво от 4,7635 леи за евро.

Сутринта днес тя се е търговала за между 4,7722 и 4,7728 за евро, показват данни на информационния портал Cosco.ro, цитирани от сайта SeeNews.

В четвъртък валутата е поевтиняла до 4,7669 леи за евро като тогава стойността ѝ е намаля с 0,07% в сравнение със сряда. Това беше ново историческо дъно за леята спрямо единната европейска валута.

Спадът дойде след изявление на новия финансов министър на Румъния Флорин Къцу, който предупреди, че дупката в бюджета може да се увеличи до 4% от брутния вътрешен продукт през тази година.

"Бюджетният дефицит е нараснал с 2,84% от БВП между януари и октомври и според изчисленията той ще достигне 4% до края на годината", коментира той в средата на седмицата.

Румънската лея падна до предишно историческо дъно на 25 януари, когато "удари" 4,7648 леи за долар.

През миналия месец експертите от CFA Romania - асоциация на инвеститорите, прогнозираха, че през следващите месеци румънската валута ще се движи около 4,7967 леи за евро, а през следващите 12 месеца - около 4,8471 леи за евро.