Азиатските акции продължиха разпродажбите на пазарите в световен мащаб на фона на по-драстичните мерки на Китай за борба с коронавируса, докато облигациите поскъпват вследствие на очакванията, че централните банки ще трябва да продължат със стимулите, за да компенсират вероятния икономически спад.

Броят на жертвите достигна 106, а някои експерти в сферата на здравеопазването поставиха под въпрос това дали Китай може да се справи с ограничението на вируса, който вече достигна до над 10 страни, в това число Франция, Япония и САЩ. Засега няма обявени смъртни случаи извън Китай.

Китай вече удължи почивните дни около Лунната нова година до 2 февруари за цялата страна и до 9 февруари за Шанхай.

Китайските пазари са затворени, а инвеститорите разпродаваха юана и австралийския долар. Петролът също беше поставен под въпрос с нарастването на опасенията около по-общия ефект от вируса върху икономиката, информира Ройтерс.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI се понижи с 1% в ранната азиатска търговия. Японският Nikkei губи 0.9%, докато австралийският основен индекс падна с 1.4%, а южнокорейският Kospi изгуби цели 3%.

Анализатори смятат, че транспортът и туризмът ще са най-засегнатите сектори, заедно с продажбите на дребно и продажбите на алкохол. В същото време секторът на здравеопазването и онлайн търговията вероятно ще се представят по-добре от очакваното.

Вчера ключовите индекси на пазарите на акции във Великобритания, Франция и Германия се понижиха с по над 2%, както и паневропейските индекси, вследствие на опасенията относно потенциалния икономически ефект от смъртоносния вирус. Акциите на Уолстрийт паднаха с над 1%.

Фючърсите на щатския индекс S&P 500 изтриха част от загубите си, след като индексът вчера падна с 1.6%, записвайки най-голямото си еднодневно понижение в процентно изражение от миналия октомври. Фючърсите на индекса за последно нарастваха с 0.25%.

Инвеститорите все още се опитват да преценят какъв ще е потенциалният ефект от коронавируса, предвид факта, че ще минат поне още няколко месеца, преди да излязат официалните икономически данни.

Според анализатори на JPMorgan коронавирусът е “неочакван рисков фактор” за пазарите, въпреки че те разглеждат разпространението на заразата по-скоро на регионално ниво, отколкото като глобално сътресение.

Доходността по 10-годишните щатски държавни облигации се понижи до 1.598% вчера, което беше най-ниското ниво от 10 октомври. Лихвата по 2-годишните книжа също падна рязко.

Австралийските и новозеландските облигации поскъпнаха днес, както и японските, като доходността по 10-годишните японски книжа е на път да запише понижение в четвърти пореден ден.

При австралийския долар се натрупаха къси позиции. Валутата за последно поевтиняваше с 0.1%, до 0.6752 спрямо щатския долар, и върви към трето поредно понижение.

Еврото запазва позиции при 1.1018 спрямо долара.

Японската йена, която поскъпваше в последните пет сесии, записа леко понижение до 108.98 спрямо долара.

При суровините петролът от сорта брент поевтинява с 27 цента, до 59.05 долара за барел, докато щатският лек суров петрол губи 22 цента, до 52.92 долара за барел.

Спот цената на златото остана без промяна на ниво от 1 581.60 долара за тройунция.