Смятаме и можем да докажем, че горивото ни е надписано с 1 лв. за литър. Ако вземете цената на уралския нефт през 2018 г. и сега тя е една и съща, но горивото на бензиностанциите тогава е на цени между 1,88-1,95 лв. Сега е между 2,99-3,50 лв. Има близо 1,50 лв. разлика.

Това заяви в студиото на „Тази сутрин“ депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев.

„Нашата цел е, след като сме позволили на „Лукойл Нефтохим Бургас“ и на „Литаско“ да продължават да обработват евтин руски нефт, то тази печалба, която генерират в размер на 3,5 млрд. лв. само за вътрешния пазар да не отива в швейцарските сметки, а да я прибираме във Фонда за енергийна сигурност. И оттам да я връщаме по модела за компенсация, който и към момента работи само че не 25 ст., а 1 лв., защото смятаме, че такова е надписването“, добави той.

Добрев допълни, че при модела на служебния кабинет компенсацията ще бъде в рамките на 4-5 ст., докато ако обложим "Лукойл Нефтохим Бургас“ и „Литаско“ компенсацията ще бъде 1 лв.

„Очаквам подкрепа от всички депутати, защото всички, които гласуват „против“ този законопроект, спокойно можем да кажем, че са лобисти на "Лукойл Нефтохим Бургас“ и „Литаско“. Няма друга причина да се застъпиш за двете руски компании, вместо да гласуваш в интерес на българските потребители“, каза още той.

Добрев заяви още, че партията му е готова на компромиси, за да бъде съставено правителство и затова предлага нови контактни групи и нови консултации между партиите.

Запитан защо не приемат това, за което говорят от "Продължаваме промяната" - лидерска среща, Добрев поясни, че не вярват в подобни намерения. И да отиде Бойко Борисов на лидерска среща, от "Продължаваме промяната" ще си измислят нови и нови причини, смята той.

Според него целта на ПП е да предизвикат нови избори, а не да полагат усилия за създаване на правителство.  Ти искат да съставят коалиция за нови избори, каза Добрев. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук