Колко ще ни струва празничната трапеза за Великден и как да съхраняваме храната правилно?  Най-честите грешки са да пазаруваме хаотично, да складираме големи количества, да пазаруваме гладни и да не следим с какво разполагаме в хладилника у дома.
 

Според статистиката 44% от храната, която се изхвърля, се изхвърля от домакинствата. На второ място са ресторантите с над 30%, след това са хранителните магазини с 11% и институциите с 10%.
 
Експертът по управление на храни Иво Димитров подчерта пред bTV, че вече има мобилни приложения, с които можем да правим дигитален списък за покупки и да имаме дигитален хладилник, в който да следим какви и колко продукти имаме вкъщи. Със списъка може да се проследи и срокът на годност на храните.
 
Как правилно да съхраняваме храните?
Боядисаните яйца трябва да се държат на стайна температура не повече от един ден, предупреди проф. Байкова. Пред останалото време те трябва да са в хладилника, където могат да бъдат не повече от 5-7 дни, каза диетологът проф. Донка Байкова.
 
Добре е да консумираме не повече от 3 яйца за един ден. Препоръчителната седмична консумация е 6 яйца.
 
При едно 13-минутно варене на яйцето след завиране на водата губи микрофлората си, включително и силно патогенната, каквито са салмонелите, отбеляза проф. Байкова.
 
По думите ѝ, боите са разрешени от органа по безопасност на храните и отговарят на регламентите. Препоръчително е обаче малки деца, които са по-чувствителни и имат кожни алергии или астматични бронхити, да не консумират оцветената част от яйцето.
 


 
Бюджетът за празничната трапеза
Около 150 лева струва празничната вечеря за едно бургаско семейство. Елка Стоянова е юрист и няма много време за пазаруване.
 
„Някаква предварителна сметка съм направила, разбира се, но мисля, че 100 -150 лева са напълно достатъчни, ако човек се храни така, както би трябвало да се храни – салата, основно с някакво месо или риба”, обясни тя.
 
Цената на краставиците е от 3,80 до 4,50 лева. За Великден зелената салата е задължителна. Марулята е на цена от 1 лев. Задължителни за празничната трапеза са и зелените подправки, като босилекът, който също е левче. Картон яйца излиза около 10 лева, като най-скъпите, които се намират, са 30 стотинки за брой.
 
Цената на агнешкото месо е 12 лева от производител, а на свинското – 8 лева. Елка Стоянова взема по килограм и от двете.
 
„Ще взема някаква риба, защото ние сме морски град и рибата ни е като хляб насъщен”, каза домакинята.
 
Храната, която ще приготви Елка за празника, е за 5-членно семейство. Марулята поставя в купа с вода. Яйцата ще боядисва с дъщерите си в събота. Бързото пазаруване ѝ струваше 50 лева и макар да не е взела още козунаци, риба и питиета, сигурна е, че ще се вмести в предвидените 150 лева.
 
Тя е склонна да надвиши бюджета с 20-30 лева, но въпреки това смята, че това е оптималната цена, ако човек готви толкова, колкото ще изяде, за да не изхвърля и да не преяжда.
 
„Имаме такъв манталитет – ако не остане, значи не е стигнало. Ами не, не е така. Храната трябва да ти доставя удоволствие, но по-голямо удоволствие трябва да ти доставя това, че я ядеш с хубави хора около себе си и общуването по време на хранене е 50% от храненето”, категорична е Елка.