От 1 януари 2019 година се въвеждат електронни винетки, а от 16 август тежкотоварните автомобили над 3,5 тона ще бъдат таксувани на база тол –изминатото от тях разстояние и други харектеристики, които са валидни за тези автомобили. Това е справедлив модел на тарифиране, който е валиден за всички държави членки на Европейския съюз. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ Радослав Николов, съветник в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Това е справедливият модел, според който този, който амортизира повече, трябва да плаща повече. Основната идея е да се съберат повече пари и те да се вложат за подобряване състоянието на съществуващата инфраструктура, както и за изграждане на нови пътища, заяви Николов.

При въвеждането на тол системата няма да има бариери, абсолютно автоматично ще преминават автомобилите, ще бъдат засичани от камери и датчици, обясни експертът.

Той уточни, че цените на винетките няма да се променят през следващата година. Вече няма да се налага да лепим винетен стикер на стъклото. При електронните винетки във всеки един момент на базата на регистрационния номер ще можем да виждаме дали един шофьор е изряден, каза още Радослав Николов.