15-годишнината на Института за пазарна икономика (ИПИ) събра около една маса почти всички, които са се занимавали с макроикономика в годините на прехода в България. "Така събрани имаме повече власт от правителството", отбеляза един от основателите на Института - Мартин Заимов. За да избегне спекулации все пак той поясни, че има предвид не власт за бъдещо ползване, а отговорност за това, което се е случило в България.
Присъстващите се потопиха в спомени за началото и един от най-откровените бе Ричард Ран, старши изследовател в Института Катон, автор на проекта за икономически растеж и преход към пазарна икономика в България от 1990 г., известен като Планът Ран-Ът. "Най-голямата ми грешка беше, че не разбирахме корупционните намерения на голяма част от хората, с които работехме тогава", разказа Ран. "Бяхме много наивни, че срещу нас стоят честни хора, които смятат да приватизират собствеността по правилния начин", добави той.

Управителят на Уникредит Булбанк Левон Хампарцумян продължи темата с един по-скорошен пример - как бившият американски посланик Джон Байърли по повод проблемите на "един канадски инвеститор" с "едни еколози" отбелязал: "Като държава не се съревновавате с миналото си, а с останалата част от света, така че проблемът си е ваш".

Има нужда от нова матрица, обяви по време на дискусията директорът на по-малкия брат на ИПИ - Центъра за икономическо развитие, Александър Божков. Според него е наложително управляващите и финансовия елит да седнат и да опишат ясно визията за следващите 10 години. "Вече ни смятат за развита държава и не ни пишат програми, така че трябва да свършим тази работа сами", каза той.
Лилия Тодорова, БЛИЦ