Цените на петрола от еталонни световни марки в понеделник продължават да се понижават заради опасенията за потреблението и съответно търсенето, силно намаляващи на фона на пандемията от коронавирус. Котировките на "черното злато" се сринаха до нива от 2002 г., съобщават информационните агенции, цитиран от money.bg.

Майските фючърси за сорта Brent днес сутринта на лондонската борса ICE Futures поевтиняват с нови на $1,46 (5,9%) и се търгуваха на $23,47 за барел. В петък цената на тези контракти спадна с 5,4%, а за цялата минала седмица - със 7,6%.

Аналогичните фючърси за американския WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време са по-евтини с 0,73 долара (3,39%) - до 20,78 долара за барел. През петък цената на WTI падна с 4,8%.

И двата сорта поевтиняват вече пет последователни седмици. От началото на месеца цената им е спаднала с около 50%, отбелязва MarketWatch.

Основното влияние върху цените на петрола оказва динамиката на търсенето, което се очаква да увеличи рекордното си понижение през следващите седмици, заяви стоковият анализатор на Schneider Electric Роби Фрейзър, цитиран от изданието.

Според експерта, докато търсенето не започне да се възстановява, всякакви преговори между Саудитска Арабия и Русия за евентуално намаляване на производството, както и опитите на Рияд да наводнят пазара "ще изглеждат сравнително незначетилни в сравнение с мащаба на намаляване на търсенето". На 1 април изтича сделката OPEC + за намаляване на производството.

Падането на цените на петрола доведе до забележимо намаляване на броя на действащите сондажни инсталации в Съединените щати за две последователни седмици. Baker Hughes , американска компания за услуги в петролния сектор, обяви в петък, че броят им е спаднал с 40 единици миналата седмица до 624 броя.

Според Джеймс Уилямс, икономист от WTRG Economics, броят на активните сондажни съоръжения в САЩ може да падне под 500 единици през май или юни.

"Колко нисък ще бъде? Ще зависи от продължителността на въздействието на вируса върху икономиката и от това дали OPEC ще може да се договори с Русия", каза той.

Освен това анализаторите отбелязват рисковете от изчерпване на свободното пространство в съоръженията за съхранение на нефт.

"Според отрасловите данни запълването на капацитета за съхранение на петрол достигна 75% и по-нататъшното съхранение на петрола при намалено търсене ще доведе до срив на цените до 10 долара за барел в следващите месеци, ако производствената дейност не се възстанови", каза ръководителят на Sun Global Investments Михир Кападия.