Твърденията, че топлинната енергия ще се повиши са неоснователни. Това обяви в ефира на bTV ресорният министър Теменужка Петкова. 

„Не знам кой енергиен експерт би направил това сравнение, че цената на топлинната енергия ще се увеличи с 20%, но ако някой прави сравнение между цената на сега и годишната прогнозна средна цена, която КЕВР е определил – това означава, че този експерт не разбира нищо.


Това е абсолютно некоректно“, каза Петкова. 

Енергийният министър припомни, че цената на природния газ е предоговорена. По думите ѝ това е болезнена тема за опозиционните партии. 

„Това е в интерес на българските граждани и тук не става въпрос за пиар акция.

Цената на природния газ е предоговорена и тя е намалена. За месец април спрямо март цената е с 42% по-ниска“, добави ресорният министър. 

Петкова уточни, че предстои крайните потребители да получат изравнителни сметки за предходния период. Тя добави, че в енергетиката няма хаос. 

„Булгаргаз“ предостави свое заявление за месец юни, тази цена е с 9% по-ниска спрямо май.

Това намаление на цената отново ще бъде отразена“, КЕВР ще го направи, аз съм убедена. Но да се говори, че цената на топлинната енергия ще се увеличи с 20% - това е меко казано некоректно“, добави Петкова.