Днешните социални придобивки, предлагани от компаниите, надхвърлят обичайните платени неработни дни. В опит да привлекат най-добрите и най-блестящите и да ги накарат да останат, компаниите предлагат всичко - от безплатно университетско образование до безплатно измиване на колата, пише Bloomberg, цитирано от profit.bg.

Едни от най-добрите и необичайни социални придобивки са предлагани от шведите, консултантските компании и социалните мрежи, показва изследване на сайта за кариери Glassdoor. То било съсредоточено върху редките и необичайни социални придобивки.

Ikea получава 4.4 от максимални 5 точки по цялостен рейтинг за социалните пакети - една от най-високите оценки сред изследваните компании. Пет означава, че служителите са много доволни от социалните придобивки. Платените майчински и бащински за служителите на пълно и на непълно работно време са основната причина за високия резултат на веригата магазини за мебели.

Компанията Bain & Co. получава оценка от 4.7 благодарение отчасти на пътническите си пакети, а Facebook, известна с отличните си бонуси за здравни услуги и високо заплащане, също има оценка от 4.7. Starbucks, която предлага възможност за плащане на образованието на служителите си, записани в онлайн курс на Щатския университет в Аризона, е оценена с 4.3.

Goldman Sachs, която е една от малкото финансови компании в класацията, получава рейтинг от 4.1. Сред социалните придобивки на компанията има и една любопитна - покриване на операция за смяна на пола, която се предлага от 2008 г.

Сред необичайните придобивки са също поемане на подстрижки, СПА процедури и посещения при зъболекар. Всички те се предлагат от биотехнологичната компания Genentech, която получава рейтинг от 4.3. Компанията за продажби на дребно Timberland предлага 40 часа платено неработно време (в което служителите да работят като доброволци), а Deloitte предлага частично платени творчески отпуски.

Служителите оценяват най-високо социалните придобивки, свързани със здравеопазването, следвани от платеното неработно време и плановете за пенсиониране, показва изследването на Glassdoor.

Най-вкусната социална придобивка идва от компанията In-N-Out Burgers. Веригата заведения за бързо хранене предлага безплатен двоен бургер и пържени картофи по време на всяка смяна.