С 200 лева или с 20-25 на сто може да намалим разходите за електроенергия през шестте зимни месеца, без да инвестираме допълнително в умни уреди. Това показват изчисления, направени от „Телеграф“.

За целта намаляваме температурата в помещението от 22 на 21 градуса и обуваме вълнени чорапи, душът не повече от 5 минути и бойлерът настроен на максимум 55 градуса, простор вместо сушилня, ползване на удължител за елуредите и изключването им, докато ни няма или спим. Това са само част от навиците и мерките, с които може да намалим с между 20 и 25 на сто разходите за енергия, коментира Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация „Активни потребители“.

Някои от тях ще се наложи да прилагаме, след като европейските министри на енергетиката договориха доброволно намаляване на потреблението на електроенергия с 10% от 1 декември до началото на пролетта.

Изчислението за икономия на разхода за ток е направено на база четиричленно домакинство в София, което обитава тристаен апартамент в панелен блок. В него има три електрически радиатора и бойлер. Сметките за еленергия са от 130 до 200 лева месечно за периода от октомври до края на март 2022 г.

Мерки

Една от най-добрите и ефективни мерки е намалението на температурата в помещението с 1 градус. Това свива значително разхода за отопление, въпреки че на обитателите на жилището ще се наложи да стоят с жилетка и вълнени чорапи, обясни Николов. Поставянето на алуминиево фолио върху стената зад радиатора, с цел да не се нагрява стената, може да доведе до по-добро затопляне на помещението за сметка на по-ниски разходи. Според проф. Никола Калоянов, който е преподавател в Техническия университет в София обаче, това е технология от миналия век, когато София е отоплявана с гореща пара, а не с вода.

Тогава топлината, излъчвана от радиаторите, е била с много по-висока температура и затова се е използвало фолио, с което е задържана в помещението да не се губи. В момента водата в радиаторите е с температура 60 градуса и топлината, излъчвана от отоплителните тела, е много по-малка. Според проф. Калоянов мерките за ефективност са свързани с намаляване на температурата в помещението през нощта от 21 на 15 градуса и при отсъствие от дома термостатният вентил да се оставя на звездичката, тоест против замръзване.

Открехването на прозорците или така нареченото отваряне тип ножица е изключително енергоемко, тъй като при включен радиатор трябва непрекъснато да наваксва температурата в помещението. Затова е много по-ефективно при изключен радиатор да се отваря широко прозорецът за няколко минути, докато се проветри, и след като се затвори, да се включи отново отоплителният уред. Също така е добре да се залепят уплътнения на прозорците, ако се налага. Това може да се провери при поставяне на лист хартия между дограмата и при затворен прозорец, ако премине, значи е необходимо уплътнение. Той посочи, че е изключително важно преди старта на отоплителния сезон радиаторите да бъдат обезвъздушени, в противен случай ще харчат повече енергия за подгряване.

Уреди

Изключването на уредите, вместо оставянето им на стендбай режим, може да спести около 10 на сто от разходите за енергия за година. За да не се налага всяка сутрин преди работа или вечер преди сън да обикаляте стаите, за да ги изключите от контакта, може да са свързани към удължител с бутон, чрез който да бъдат спирани всички уреди, коментира Николов. Това са телевизор, компютър, стереоуредба и други. Дори включеното зарядно за телефон или друг уред в контакта, без да е свързано с апарата, харчи някакво количество енергия.

Консуматор

Другият голям консуматор на електричество в повечето жилища в България е бойлерът. Намалението на температурата за подгряване на водата води до значително свиване на разходите за ток. Според Николов 55 градуса температура на водата е абсолютно достатъчно за взимане на душ. Освен това продължителното къпане повече от 5-10 минути води до увеличение на сметките.

В случай че намалите престоя под душа с 1 минута, това ще се отрази с 25 лева в годишния ви разход за ток за подгряване на вода. От „Активни потребители“ съветват при влизане в банята да слагаме таймер или да пускаме музика, което може да ни подсети да не стоим прекалено дълго под течащата вода.

Все по-масово в домакинствата у нас се ползват сушилни за дрехи. Николов съветва да се прибягва до употребата им само ако е необходимо и препоръчва да се сушат дрехите по стария начин - на простора. Според него в модерното общество много хора се срамуват да опънат прането на терасата или в двора, но това, освен че пести от разходите за енергия, но и щади дрехите.

За домакинствата, които мият чинии по традиционния начин, се препоръчва да не пускат топлата вода за всяка мръсна чаша, а по-добре да се натрупат повече съдове за миене и да се почистят накуп. 

Хладилникът гълта повече, ако е пълен или празен

Хладилникът пък гълта много повече ток, ако не е размразяван и има натрупан лед във фризера, както и е поставен много близко до стената. Николов съветва уредът да е поне на няколко сантиметра от стената и редовно да се почиства и размразява. Също така хранителните продукти в него трябва да заемат между 50 и 80% от капацитета му. Пълният хладилник харчи повече енергия за охлаждане. Тези, в които пък почти няма продукти, буквално работят напразно.

LED лампите харчат с 36 лева по-малко на година

Лампите с нажежаема жичка и неефективните халогенни лампи харчат много енергия и бързо гаснат. За да намалите разходите, можете да преминете към LED технология. Животът на тези крушки е 10 пъти по-дълъг от този на обикновените. Крушките с нажежаема жичка гълтат 20 на сто от годишните разходи за еленергия. LED лампите пък харчат само 5 вата, което е 4 пъти по-малко от предшествениците им.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук