Според мен не се проведе достатъчно съдържателен дебат за държавните бензиностанции. В това предложение има безспорен смисъл. Никой няма да бъде изтласкван от този бизнес.


Идеята ни е пазарът да бъде отворен за всички и да има по-голяма конкуренция. Повече конкуренция на пазара означава, че потребителят печели. Такова е и нашето очакване.

Това заяви в предаването "Още от деня" по БНТ вицепремиерът Томислав Дончев по повод идеята за създаване на държавни бензиностанции. "Не можем да говорим за одържавяване на този бизнес, а за намеса на държавата. Всяка намеса на държавата в нов сектор е по дефиниция спорна.

Държавата трябва да бъде силна в здравеопазването, образованието и опазването сигурността на гражданите. Намесата на държавата в пазара на горивата е по-скоро инцидентна.

Държавата трябва да насърчава целенасочено иновациите и да подкрепя създаването на нови индустриални зони, както и да подкрепя съществуващи такива. До дни ще внеса в Народното събрание законопроект за индустриалните зони", разкри Дончев.

Той коментира и икономическите мерки за справяне с коронакризата.

"Мярката 60/40 е обект на силен интерес от бизнеса. Над 15 000 компании са подали заявления за 250 000 души. Това говори категорично, че мярката работи. Ако тази мярка не работеше, безработицата щеше да е нараснала с 250 000 души. Важна новина е, че тази мярка ще работи толкова, колкото е необходимо.

Грантовете на стойност между 3 000 и 10 000 лева е мярка, която също работи много добре. Това са безвъзмездни помощи по европейска програма за микро и малките фирми.

Надявам се, другата седмица да се отвори мярката за средните и големите предприятия. Изискванията на ЕК са по тези мерки да кандидатстват фирми, които са си плащали данъците и сега изпитват затруднения заради кризата.

Фирми, които са били неизрядни платци и са имали проблеми преди коронакризата, няма как да се възползват от тези средства", обяви Дончев.

"Целта на намаляването на ДДС за ресторантьорите не е да падне цената на кафето и салатата в някое заведение, а да подпомогне сектора, който пострада най-много.

От фонда на ЕК за възстановяване ще получим грубо около 13 млрд. евро. От тях 3 млрд. са под формата на заем, а останалите 9 млрд. ще са безвъзмездни. Те ще се използват за икономическо възстановяване, по-чиста околна среда, зелена сделка.

България в следващите години би могла да има достъп до около 30 млрд. евро, което е два пъти повече от това, което ползваме в нормални условия. Част от тези средства ще бъдат достъпни по Оперативните програми.

За част от средствата всяка държава-членка ще кандидатства. Тези пари няма да паднат просто от небето. Това означава, че българската администрация ще трябва да покаже работоспособност и иновативно мислене", завърши Дончев.