Нито много германски граждани, нито германската индустрия ще преживеят предстоящата зима без някакви загуби, пише Клаус Ернст, ръководител на комисията по енергетика и климат на Бундестага и бивш председател на Лявата партия, в статия за Berliner Zeitung. Според него инфлацията в Германия се дължи преди всичко на нарастващите цени на енергията. 

"Вече не само хората с ниски доходи се страхуват да погледнат касовата бележка от бензиностанция или супермаркета", отбелязва политикът. В същото време те все още не са видели "реалните сметки". Ще ги получават чак с годишната бележка от комуналните дружества. "Призивите на правителството за мерки за икономии са чист цинизъм. На мнозина вече нищо не им е останало", предупреждава Ернст.

"Енергийните санкции срещу Русия се оказаха сериозна грешка! Голяма рецесия е неизбежна. В енергийния сектор икономическият спад се дължи преди всичко на санкциите срещу Русия, както и на изявленията, че руските енергийни доставки ще бъдат прекратени независимо от съществуващите споразумения или договори.

Разширяването на използването на възобновяема енергия възможно най-скоро е правилното нещо; също така има смисъл да се диверсифицира вносът на енергия. Застрашаването на енергийните доставки на най-голямата икономика в Европа обаче е харакири, то вреди на гражданите и индустрията и не помага по никакъв начин на Украйна", отбелязва политикът.

Напротив, като износител на енергия Русия "се възползва от по-високите цени и вече е намерила нови възможности за износ в Индия и Китай", каза Ернст. Според политика през първата половина на 2022 г. излишъкът по текущата сметка на платежния баланс на Русия се е утроил спрямо същия период на миналата година. Той подчертава: "Не трябва да очакваме, че в резултат на нашите санкции конфликтът ще приключи по-бързо."

Не се увенчаха с успех и "трескавите опити" на министъра на икономиката през пролетта в краткосрочен план да замени петрола и газа от Русия с доставки от други страни.

В най-добрия случай първите доставки ще бъдат през 2024 г. За Шведт и намиращата се там рафинерия, която ще бъде отрязана от доставките на руски петрол по решение на федералното правителство, а не заради намаляване на доставките от Русия, "все още не се вижда реална алтернатива", каза Ернст.

Сериозни последици застрашават не само работническия колектив на предприятието, но и цялото енергоснабдяване на Източна Германия.

Според Ернст, дебатът за удължаване на живота на атомните електроцентрали няма да реши проблема, нито пък дискусиите за рестартиране на централи, захранвани с въглища. Допълнителното производство на електроенергия няма да може да замени руските енергийни източници. "Отрицателните последици за постигането на нашите климатични цели също правят този път съмнителен, но той изглежда приемлив за зелените политици", твърди политикът.

Ернст продължава: "Как иначе можете да осигурите енергийни доставки, освен преки преговори с Русия? Да нарушаваш договорите чрез собствените си санкции, докато очакваш Русия да ги спазва, е политическа глупост.

Фактът, че Русия все още извършва доставки, е доста изненадващ. Необходимо е да се премахне табуто от "Северен поток 2". Защо, според Хабек, ще се увеличи зависимостта от руския газ, ако част от него минава през „Северен поток 2"?

"Изкопаеми енергийни източници на разумни цени ще са необходими още дълго време. Споразумение с Русия може бързо да стабилизира доставките на енергия, да ги увеличи и по този начин да доведе до спад в цените на енергията. Това до известна степен би предотвратило евентуална "гореща" есен и студена зима – и няма да пречи на Украйна!", обобщава Ернст в своя статия за Berliner Zeitung.