Градът на опашката по заплати в Европа е у нас. Благоевград е с най-ниски заплати в България и Европа. Липсват работни места за висшисти съобщава БНТ.

Кристина Кирилова наскоро е станала майка, че без помощта на родителите си и тези на съпруга й, трудно биха посрещнали разходите си.

"С помощ от баби честно казано, но ако трябва да се оправяме сами само на майчинството, няма как да се случи. Ако не са детските кухни, особено държавната, това става въпрос за пюрета, за всичко е много скъпо и не знам наистина как се оправят хората всичко в България е много скъпо", разказва Кристина Кирилова.

Освен с помощта на близките си, на много от хората в югозапада им се налага да работят на две места, за да закърпят семейния бюджет.

"Повечето посягат към кредити, повечето живеят под наем в жилища, което също си е проблем за заплатите. Ние имаме мисля, че в Благоевград доста ниски заплати като цяло", смята Иван Маламов-студент.

В Благоевград липсват големи предприятия и индустрии, които да изискват персонал с висока квалификация. От началото на месеца в бюрото по труда има обявени само 4 работни места за висшисти и 68 за хора със средно или дори по-ниско образование.

"В Благоевград има развити индустрии с ниска добавена стойност, от там идва и този проблем, ако ние имаме сме хъб, в който работят фирми, които се занимават с програмирания, произвеждаме автомобили, части за автомобили, самолети или части за самолети. Те ще водят със себе си по-високи заплати.

За да се изгради една промишлена зона и да има тя една нормална инфраструктура е необходимо тя да има минимум 50 декара, къде в Благоевград може да се намери такава площ върху която да бъдат ситуирани "н" на брой фирми, с техните производствени мощности", посочи доцент Елена Ставрова, икономист.

Заради липсата на високо-платени работни места голяма част от хората заминават да работят в чужбина или в близката столица.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук