„Най-дащни” в света са в Люксембург, а нискоквалифициран труд се заплаща най-евтино в Нигерия

Минималната работна заплата в България, колкото и да се покачва през последните месеци и години, все още е най-ниска на територията на Европейския съюз. Това сочат данни на Picodi, визуализирани графично от VisualCapitalist. У нас МРЗ е в размер на 315 долара, което двойно по-ниско от заплащането в Гърция и с около 30% по-ниско от това в съседна Румъния.

Минималните нива на месечно възнаграждение на теория би следвало да се използват да се установи една „линия” в заплащането, която да позволи на работници от всички сектори – дори най-нископлатените, да могат да покриват разноките си по храна и наем на жилище. Това обаче невинаги е възможно. Най-общо казано – държавите с най-висок стандарт на живот имат най-високи минимални работни заплати. Това се вижда ясно и на картата.

Най-високо минимално възнаграждение взимат в Люксембург – сума, еквивалентна на 2140 долара. Следват Нидерландия (1895 долара), Ирландия (1753 долара), Великобритания (1705 долара), Германия (1594 долара), Белгия (1509 долара) и Франция (1380 долара). Реално в световен мащаб Люксембург се оказва с най-висока минимална заплата – толкова, че там тези средства са повече от достатъчни за нормален живот, почти без ограничения.

Под България в Европа, включително страни извън Съюза, има само 5  страни – Македония (289 долара), Албания (265 долара), Русия (224 долара) Молдова (180 долара) и Украйна (146 долара).
В световен мащаб пък страната ни се нарежда сред държави от Третия свят по този показател, като Боливия, Парагвай, Мексико, Колумбия.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук