Горд съм да обявя, че САЩ са в икономически разцвет по начин, който светът никога не е виждал. Печелим като никога преди. Това обяви президентът на САЩ Доналд Тръмп по време на словото си на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, цитиран от „Гардиън“.

„Америка благоденства и печели като никога преди“, продължи Тръмп да хвали родината си, визирайки сключените миналата седмица търговски споразумения с Китай, а и от друга страна тези с Мексико и Канада.

„Тези споразумения са модел за XXI век“, категоричен бе американският лидер.

СНИМКИ от Давос: Борисов и Иванка Тръмп в оживен разговор след речта на американския президент

По думите му САЩ отслабвали в икономически план през годините назад, но когато поел управлението, нещата коренно се подобрили.

Тръмп продължи с хвалбите по свой адрес, като настоя, че откакто той е на власт – в САЩ са разкрити нови 7 милиона работни места.

„Поставих тази цел в главата си, когато встъпих в длъжност, но не съм я споменавал“, посочи той пред лидерите, събрали се на форума.

US президентът похвали и увеличението на заплатите в САЩ.

„Американската мечта се върна, по-голяма и по-добра от преди“, обърна се милиардерът към световния елит.

„60 000 фабрики изгубихме при предишната администрация и сега под моето управление имаме 12 000 повече“, продължи Тръмп.

Според него икономическото развитие в САЩ се случва „въпреки“ Федералния резерв, който „вдига лихвите твърде бързо и ги намалява твърде бавно“.

„Няма по-добро място на планетата от САЩ“, настоя в заключение президентът.

След речта си в Давос, Тръмп говори и пред журналисти, като пред тях отбеляза, че речта му е била „добре приета“ и подчерта, че „200 от най-големите компании в света са били в залата“, много от които инвестират в САЩ.

„Това означава работни места, това означава икономическо развитие. Ние се справяме добре и ще бъде още по-добре“, посочи той.

Попитан дали е чул посланието на Грета Тунберг, която каза на световните лидери, че нищо не са направили за климата, Тръмп отвърна, че е „силно вярващ в околната среда“.

Той не спомена за проблемите по света, причинени от глобалното затопляне, но добави: „Това, което искам, е най-чистата вода и най-чистият въздух“.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!