Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза днес, че той и китайският президент Си Цзинпин работят с цел производителят на мобилни устройства и комуникационно оборудване Зет Ти И (ZTE Corp) да може да се върне бързо в бизнеса, предаде „Ройтерс”. 

Президентът на Китай Си и аз работим заедно, за да дадем на голямата китайска телефонна компания Зет Ти И възможност да се върне отново бързо в бизнеса. Твърде много работни места в Китай бяха загубени. Търговското министерство бе инструктирано да действа в тази посока!", написа Тръмп в Туитър.

По-рано този месец Зет Ти И обяви, че е спряла основните си оперативни дейности след санкция на САЩ, с която й се забранява да купува американски електронни компоненти. Компанията, която е един от лидерите в развитието на 5G инфраструктура, е в дъното на един от търговските спорове между САЩ и Китай, които напоследък се изостриха.

В средата на април министерство на търговията на САЩ забрани на американски компании да продават части на китайския производител на телекомуникационно оборудване Зет Ти И за срок от 7 години заради нарушения на американските санкции.

Миналата година от компанията се признаха за виновна пред федерален съд в Тексас в тайно съглашение, целящо нарушаване на американските санкции като нелегално се доставят американски стоки и технологии на Иран. Компанията плати 890 милиона долара глоби, но може да й бъде наложена и допълнителна глоба от 300 милиона долара.

Зет Ти И до голяма степен е зависима в бизнеса си в с мобилни телефони от американски технологии като процесорите „Куалком” и операционната система „Андроид” с услугите на „Гугъл”.

Китайската компания уточни, че продължава активно комуникацията си с американската администрация, за да издейства промяна или отмяна на решението и да стигне до положителен край.

Междувременно, друг голям китайски производител – „Хуауей” (Huawei), също има проблеми на американския пазар и флагманският му смартфон беше изтеглен от асортимента на мобилните оператори поради опасения по линия на националната сигурност. Потребителите и някои анализатори обаче заподозряха американските власти в опит да помогнат на местния играч в смартфон сегмента „Епъл”.