При повишаването на цената на хляба големият риск е при големите производители. Това заяви в студиото на сутрешния блок на БНТ председателят на Браншовия съюз на хлебарите и сладкарите в България Мариана Кукушева. По думите ѝ, тази година се очаква повишаване на цената на житото. Тя коментира и въвеждането на диференцирана ДДС ставка на хляба, който се произвежда от изцяло българска суровина.
 

Очаква се през 2019 г. цената на житото да се повиши, както и производствените разходи. Въвеждането на тол таксите също ще се отрази върху разходите на хлебопроизводителите, тъй като превозът на хляба е специфичен и включва големи разходи. Това коментира председателят на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева.
 
Промяната на цената за всеки производител зависи от неговата икономическа издръжливост, неговите резерви и възможността за промяна на договорите.
 
Големият риск е при големите производители на хляб, допълни тя.
 
По думите на председателя на браншовия съюз, трябва да се въведе диференцирана ДДС ставка на хляба, тъй като производителите в България преработват и използват изцяло българска суровина.
 
Цената на хляба в България трудно може да се манипулира, тъй като страната ни е голям износител и присъства на големия европейски пазар.
 
Хлябът и хлебопроизводството не се финансират от европейски програми. Ангажирани са само национални капитали. Това е единственият бранш в страната, в който няма чужди инвестиции.
 
В България са регистрирани 680 фирми като хлебопроизводители, но на практика са два пъти повече, заяви Кукушева.