След като няколко поредни месеца търговците на дрехи и обувки сваляха цените им, за да привлекат клиенти в магазините, през октомври ситуацията рязко се промени.

Обувките през октомври са поскъпнали с над 10% спрямо предходния месец, а цените на дрехите са нараснали със 7,2%, обявиха от НСИ. Въпреки това дрехите и обувките все още са по-евтини спрямо минилата година по това време.

През октомври инфлацията е 0,6%, като това се дължи основно на поскъпването на дрехите и обувките, както и на културните и разврекателни мероприятия с 6%, става ясно от данните на НСИ.

За година инфлацията е само 0,8%, което е рекордо ниско ниво за последните 46 месеца, т.е. от началото на 2017 г. насам. За това допринася поевтиняването на горивата за колите (със 17,5% за година), на парвото (с 16,2% за година) и на газа за бита (с 18,8%).

Свитото потребление пък не дава възможност за покачване на цените. През октомври цените на храните като цяло са останали почти без промяна, а спрямо същия месец на миналата година поскъпването им е с 3,8%. Това е най-малкото повишение на цените на храните за последните близо две години.

Прави впечатление, че през октомври рязко е поскъпнало олиото – със 7,7%. Цените на зеленчуците пък са нараснали с 2,7%, показват данните на НСИ.

По-сериозно поскъпване спрямо предходния месец е отчетено при доматите - с 10,2%, краставиците - с 6%, чушките - със 7%, и зрелия лук - с 3,9%. През октомври са нараснли и цените на сиренето - с 1,3%, гроздето - с 3,8%, зрелия боб - с 1,6%, лещата - с 1,7%, газираните напитки - с 1,1%.

За година хлябът и зърнените храни са поскъпнали с 2,9%, месото и месните продукти – с 4,2%, а млякото, сиренето и кашкавала – с 3,9%.