15 заведения за бързо хранене, магазини и павилиони за продажба на дюнери са запечатани в курорта Слънчев бряг. Това е станало при акция на данъчните в Бургас, съвместно със служители на Икономическа полиция, съобщи Христо Узунов, пресаташе на ТД на НАП в Бургас, цитиран от „Труд“.
 

15-те търговски обекта са запечатани за 48 часа с цел обезпечаване на доказателства за ревизии, обясни Узунов. Екипи на данъчните и икономическите полицаи са проверили общо 60 обекта по време на акцията.

НАП подпука влиятелен бизнесмен в Слънчев бряг
 
20 от тях са на бургаски фирми а останалите - собственост на фирми от столицата. Моментните им обороти са иззети от данъачните.
 
Става дума за фирми без дълготрайни материални активи (ДМА), собственост на рискови лица, които трупат задължения - както данъци, така и осигуровки.
 
„Това е изключително рисков профил. Наблюдаваме близо 200 такива фирми, стопанисващи 600 обекта по морето. Те нямат ДМА и са собственост на рискови лица. Във фирмите са назначени работници понякога на необичайно високи заплати но не се подават осигурителните декларации“, съобщи Пенка Жекова, директор на дирекция „Контрол“ в ТД на НАП.
 
От НАП Бургас уточняват, че поради липса на активи, натрупаните задължения не могат да бъдат обезпечени и затова отговорността по заплащане на задълженията ще бъде вменена на физическите лица, които реално стопанисват обектите, а не на рисковите собственици, които са малоимотни и в повечето случаи не предполагат за активната дейност на „техните обекти“.
 
От началото на юли по Южното Черноморие са извършени над 4 000 проверки като основната цел на кампанията на НАП е насърчаване на доброволното спазване на данъчното и осигурителното законодателство и създаване на равнопоставена бизнес среда.