Комисията за енергийно и водно регулиране публикува на сайта си всички ценови заявления на енергийните дружества. За това настоя в понеделник омбудсманът Диана Ковачева, тъй като част от данните бяха заличени, съобщава Pariteni.bg.

От публикуваните заявления тях става ясно, че електроснабдителните дружества предлагат тока за бита да поскъпне с процент-два от 1 юли, което в крайните сметки на клиентите би се отразило като увеличение с лев или два в по-голямата част от случаите, информира БНР.

При топлофикациите исканията за промяна в цените са различни. Топлофикация София е пресметнала, че може да поиска символично поевтиняване от 0.2 на сто, докато пловдивското дружество изчислява, че при тях трябва да има скок от 22 процента. Останалите по-малки топлофикации са поискали поскъпване- в някои от случаите два и повече пъти.

Какви са предложенията на топлофикационните дружества за всички градове, в които има парно - вижте в таблиците.

Окончателното решение за цените Комисията за енергийно и водно регулиране ще вземе в края на следващия месец, но от регулатора вече заявиха, че няма да допуснат рязък скок.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук