Украинската национална газова компания обяви днес, че холандски съд е одобрил запориране на акции на „Газпром“ в подразделения на руската компания в страната, като стъпка за събирането на $2,6 млрд. присъдени от международен арбитраж, съобщава АФП.
 

Това става, след като миналата седмица „Нафтогаз“ запорира в Швейцария акции на „Газпром“ в „Северен поток“ - газопровод по дъното на Балтийско море, доставящ руски газ в Германия, при прилагане на решение на Стокхолмския арбитражен съд.
 
„Холандски съд одобри искането“ за запор на акции и дългове, притежавани от дъщерни компании на „Газпром“ миналата седмица, се посочва в съобщение на „Нафтогаз“. В него се посочва, че акциите и дълговете не могат да бъдат прехвърляни без одобрение на съд.
 
„Нафтогаз“ посочва, че шест от 7-те дъщерни компании на „Газпром“ в Холандия отказали да сътрудничат на съдия-изпълнителите, но това не оказвало влияние на валидността на запора.
 
Тъй като „Газпром“ отказва да приеме решението на арбитража от февруари за изплащане на $2,6 млрд., украинската компания се обърна към съдилища в различни страни, които да замразят активи на руската компания с цел да я принуди към спазването му.
 
В спора „Газпром“ и „Нафтогаз“ взаимно искаха една от друга десетки милиарди евро по 10-годишен договор, подписан от Украйна през 2009 г., след като руската компания спря доставките в средата на зимата.
 
„Газпром“ повиши цените за „Нафтогаз“ след руската анексия на Крим през 2014 г. и се опита да наложи клаузи, с които украинската фирма трябва да плаща за минимално количество газ, дори когато не е доставен.
 
Руската компания обжалва решението на арбитражния съд за $2,56 млрд., но „Нафтогаз“ смята, че то е приложимо. „Газпром“ отказва и да поднонови доставките за „Нафтогаз“, както постанови съдът.
 
Русия се опитва от години да заобиколи Украйна при доставките на газ за Европа, включително със „Северен поток“ и „Турски поток“.
 
В същото време ЕС увеличава натиска над Русия, за да осигури транзитиране на определени количества на газ през Украйна, като германският канцлер Ангела Меркел постави въпроса при визитата си в Русия миналия месец, докато продължава работата по удвояване на капацитета на „Северен поток“.