Ужас! Цената на хляба полудя
Ръжен хляб от 700 грама на цена от 2,09 лв. шокира потребителите в социалните мрежи
Когато разходите растат, фермерите ще бъдат принудени да покачат цените, най-малкото за да покрият разходите си, обяви Васил Стойчев, анализатор от Центъра за икономически анализи на селското стопанство.
Преди два дни стана ясно, че цените на масовите млечни продукти като масло и кашкавал са почти двойно по-скъпи спрямо средните цени в Евросъюза. Защо обаче се получава така? "Част от продуктите се купуват от европейски държави, идват у нас в пакети и те биват препакетирани в български складове на по-малки парчета и така влизат в магазинната ни мрежа. Целият този процес на доставка, препакетиране и т.н. оскъпява стоката и затова в страната ни тя се продава по-скъпо отколкото в Европа", обясни Стойчев.
По думите му маслото, което консумира българинът е предимно внос. Много от суровините идват от чужбина, защото са по-евтини. Сиренето и кашкавалът ни се произвеждат предимно тук. Но много от големите магазини предпочитат да продават вносни продукти.
Последвайте ни
4 Коментара: