63 средни и големи предприятия със заети над 37 585 служители са засегнати към момента от започналата криза заради глобалната пандемия с COVID-19 и въведеното извънредно положение у нас. Това показва проучване на КНСБ, цитирани от в. Монитор.


Според данните 78% от засегнатите фирми пускат работниците в платен отпуск, в 22% прибягват към неплатен отпуск, а в 13 на сто от фирмите се стига до освобождаване на работещите или предстоят съкращения.

Най-много засегнати предприятия (извън ресторантьорство, хотелиерство, туризъм и кафетерийната сфера) има в преработващата и леката промишленост, производството на авточасти и автомонтьорство и култура.

Най-много безработни има регистрирани в областите Благоевград, Казанлък, Димитровград, Перник, Разлог, Дупница и Стара Загора, допълват още от КНСБ.

Наблюденията на синдиката показват още, че много хора предпочитат сами да ползват платения си отпуск сега, защото подозират, че лятото няма да имат тази възможност, а и така ще се предпазят от потенциалната зараза.