Все повече британци са принудени да ограничават разходите си до крайност. Ема Френч е една от тях. Пред BBC тя разказва как поскъпването на хранителните продукти се е отразило на семейството ѝ.

"Принудени сме да ходим в социалните трапезарии. Не можем да си позволим да пазаруваме в супермаркет, то е вече лукс за нас.

Съпругът ми нито закусва, нито обядва, яде само на вечеря, но не сядаме на масата заедно. Всичко, което имаме, трябва да бъде точно разпределено, за да получат децата необходимата им храна", признава тя.

Ще дойде ли и към България този ужас от Острова

От социалните кухни казват, че все повече от нуждаещите се изобщо не купуват сурово месо или зеленчуци, защото цените за газ и електричество са нараснали толкова, че не могат да си позволят да сготвят.

Потребителските цени във Великобритания достигнаха през април рекордни стойности, каквито не е имало от 1982 година насам. Стоките и услугите са стрували средно с 9% повече, отколкото преди една година, съобщи Статистическата служба в Лондон. Това увеличава социалната мизерия в страната.

Годишното поскъпване при храните е от около 6%, ръстът при енергията само за април е 54 на сто. За едно средностатистическо домакинство това означава допълнителен разход от 700 паунда годишно, а през есента се очаква и поредно увеличение.

Според икономистите до края на годината поскъпването във Великобритания може да надхвърли границата от 10%, пише DW. Това би означавало, че близо 10 милиона домакинства навярно няма да са в състояние да си плащат сметките за ток, а 250 000 ще изпаднат в крайна бедност.

Създателят на сайт със съвети за икономии Мартин Люис настоява за повече подкрепа от страна на държавата.

"Преживях финансовата криза, както и пандемията. Ситуацията, пред която сме изправени в момента, е най-тежката.

Преди хората ми казваха, че когато подреждат приоритетите си, са избирали дали да отидат на фризьор или на бар. Сега изборът звучи така: дали да ям аз, или да нахраня децата си? Положението е нетърпимо", казва той.

 

СВЪРЗАНИ

Финансисти: Инфлацията ще набира скорост и ще се окаже препятствие към ЕврозонатаФинансисти: Инфлацията ще набира скорост и ще се окаже препятствие към Еврозоната

 

Наскоро министър-председателят Борис Джонсън изтъкна в парламента, че правителството вече е разтоварило данъчното бреме за гражданите. Освен това управляващите смятат да намалят сметките за електроенергия с 200 паунда през есента, но потребителите ще трябва да връщат тази сума по-късно.

Опозицията настоява петролните компании да бъдат облагани с по-високи данъци, а гражданите да получат спешна финансова помощ. Премиерът Джонсън обаче предпочита да разчита на икономически растеж: “Колкото и голямо да е нашето състрадание и изобретателност, не можем да решим проблема само с харчене на пари".

Но на британците, които са изпаднали в тежко състояние, тези обещания не им помагат. Джерард Баруик не знае как ще справи със следващото поскъпване.

"Намалили сме отоплението, използваме по-малко електричество. Така и така вече портмонетата ни са празни", обясни той.