Гърция премахва изцяло контрола върху капитала, заяви премиерът Кириакос Мицотакис, като ход на сигнала за продължаващото завръщане на икономиката към стабилност след срива на три международни спасителни мерки от 2010 г., предаде "Ройтерс".

"От днес контролът върху капитала е отминало време", заяви Мицотакис пред депутатите в парламента.

Атина наложи контрола на капитала през юни 2015 г., когато Гърция беше въвлечена в спор с кредиторите за това как да удържи икономиката, затрупана от дългове.

По това време Европейската централна банка реши да изтегли щепсела за спешно финансиране на гръцките кредитори, като принуди три седмично спиране на банките и 60 евро на ден ограничение за теглене на банкомат.

Оттогава ограниченията постепенно се облекчават. Ограничението за теглене на пари в брой беше напълно отменено през октомври 2018 г. Но ограниченията за парични преводи в чужбина останаха.

Възстановяването на свободното движение на капитали ще спомогне за засилване на доверието, привличане на инвестиции и ще отвори пътя за по-нататъшно повишаване на кредитните рейтинги на гръцката икономика, според Мицотакис. 

Новото консервативно правителство на Мицотакис, избрано миналия месец, има желание да премине бързо, за да увери пазарите, че възнамерява да приеме благоприятни за бизнеса политики за привличане на инвестиции,ключови за стимулиране на икономическото възстановяване на Гърция.

Министърът на финансите Христос Стайкорас заяви пред депутатите, че ще представи законодателство за пълно премахване на ограниченията, които да са в сила от 1 септември.

"Днес се премахва дестабилизиращ фактор, нестабилен фактор за банковата система", заяви той.

Гърция излезе от третото и последно спасяване през август миналата година и възстановява достъпа си до международните пазари на облигации.


Депозитите от частния сектор също бавно се връщат към банковата си система.